2012-08-21
時時話寫食評結果都懶得寫,今次終於搵到間餐廳令我非出手不可。Book位前已經時時留意住食評,因為都已經中過唔少團購既伏。然而團購券已入手,就算明知呢間嘢有好大機會中伏都已經無法子唔嚟領一領教。先講一講Book位,過程異常順利,煩少一樣已經好好。Book咗14/8 20:00兩位,未夠鐘已經到咗門口,不過接待處係長期無人既,所以我哋企咗一陣都無人理。之後搵到人喇,好彩未夠八點都俾我哋入去坐,坐晌對正門口嗰張檯,一坐底睇睇會唔會有啲咩花生呀餐前小食拎嚟先,好彩又無喎。跟手就俾咗團購張Menu我哋先。一路睇隔離企咗個疑似老細不停sell我哋加$20+去"Upgrade"個湯。又話個個都係揀北京填鴨你哋都係架啦..又話加$20就可以有個二食咁。為咗唔想佢一路企晌隔離騷擾我哋,所以叫咗佢幫我哋落咗小籠包雞軟骨青瓜各一,同埋酸辣湯豆腐肉碎湯各一先。點知佢轉頭連個Menu都收起埋唔俾我哋再睇,Um..咁即係咩意思呢?我哋都費事再煩再諗,就諗住叫咗北京填鴨+二食同埋一個咕嚕肉啦。點知原來揀咗北京填鴨就無得揀第二樣..咁個Menu又話一人可以揀一樣既?!都算..個伏唔中都中咗..咁就要北京填鴨+鴨鬆生菜
先講一講Book位,過程異常順利,煩少一樣已經好好。
為咗唔想佢一路企晌隔離騷擾我哋,所以叫咗佢幫我哋落咗小籠包雞軟骨青瓜各一,同埋酸辣湯豆腐肉碎湯各一先。 點知佢轉頭連個Menu都收起埋唔俾我哋再睇,Um..咁即係咩意思呢?
都算..個伏唔中都中咗..咁就要北京填鴨+鴨鬆生菜包啦。
同埋一個要白飯一個要薄餅。
酸辣湯味道尚可不過唔熱既,豆腐肉碎湯就比較清啲好飲啲。
個惹味青瓜對我哋兩個嚟講真係一啲都唔惹味,所以食咗一碟就夠喇。
小籠包第一次嚟得兩粒,以為佢每次都會係兩粒兩粒咁嚟啦,咁就再叫多次小籠包同雞軟骨。 點知今次嚟係一籠八隻,啲小籠包個樣都好似有啲唔同咗。 個北京填鴨唔記得影相唔好意思,其實係得十片左右,啲薄餅皮都幾厚。
唔見得有幾好食,更加唔明點解要兩張$78既團購券先至換得到呢啲咁既份量咁既質素既嘢?!
食到呢喥我男朋友忽然超級胃痛..我唔知關唔關呢喥啲食物事,好彩有胃藥傍身。
之後嚟既鴨鬆生菜包又估唔到幾好味,份量唔多,不過$20嚟講既話都幾抵。 飲品就要咗一個凍檸茶一個凍奶茶,飲品係合格既。 唔係好知自己食過咩咁,所以再食多次小籠包同雞軟骨。 最終我哋兩個人係食咗18粒小籠包+3份雞軟骨同一份青瓜,但係想講個白飯到尾都無出現過。
埋單諗住俾個鴨鬆生菜包$20+$2就走得啦,點知.....原來佢講既+$20係每人加$20,即係埋單要俾$44先走得!!!
完全無諗過每人俾$100食啲咁既嘢..食物正正常常普普通通,不過經營手法實在存在好大問題。
真係不可一、不可再。