2018-03-14
有朋友同我講佢最近係九龍城試左間印尼餐廳,覺得幾好食,我從來都冇試過印尼野,咁就一於試下啦。一入去覺得小店幾光猛,裝修好新,好乾淨,不過就少左啲東南亞風情。因為第一次去,唔知食咩,就試左老闆推介既 黃薑飯 同 巴東牛肉飯 。黃薑飯既配菜好豐富,炸雞翼、巴東牛肉、燴蔬菜(主要有茄子同紅蘿蔔)、印尼果片、青瓜、魚乾仔花生。炸雞翼一啲都唔乾,好入味。燴蔬菜加左香葉、少少辣椒,好惹味。巴東牛肉都好香,有d似咖喱,不過有一件牛靱左少少。至於印尼果片我唔清楚係咩,有少少似炸蝦片,但冇乜味,主要都係食個脆脆的口感。呢碟飯最驚喜既就係中間既黃薑飯💛好重黃薑粉味,而且口感粒粒分明,上面加左d香口的炸蒜,好好味~總括而言,呢碟飯好適合鍾意咩都有既人食,每樣食材味道都好好。所以我之後去既幾次都encore左呢個飯!至於巴東牛肉飯,我冇影相,佢同黃薑飯既巴東牛肉係一樣的。味道好,有啲辣。不過我覺得食到尾有少少漏。(只因我個人鍾意有唔同既餸送飯)老闆仲非常好人,得知我朋友唔食得啦,主動送左串唔辣的沙嗲燒豬肉比佢!過左幾日,心掛掛呢間餐廳既味道,於是又過黎食。今次試左隱藏menu—串燒斑蘭飯。餐牌上冇,同老闆落講
呢碟飯最驚喜既就係中間既黃薑飯💛
所以我之後去既幾次都encore左呢個飯!
過左幾日,心掛掛呢間餐廳既味道,於是又過黎食。
今次試左隱藏menu—串燒斑蘭飯。
餐牌上冇,同老闆落講就可以了。
有三串串燒,雞牛豬任你配搭,一隻流心太陽蛋,同埋 斑蘭飯!
將蛋黃拮穿,拌斑蘭飯黎食真係超好味!
飯唔係得啲色水,係真係有斑蘭香💚
串燒我覺得雞同豬燒得比較出色,入味又唔乾,牛就略為乾左啲。
呢碟係 聖架哇沙律,可走辣。
老闆好好,記得我同朋友一個食辣一個唔食,特登用兩隻碟分開裝比我地。
沙律材料有:新鮮菠蘿、青瓜、蘋果、印尼果片、花生碎。
要將果片掰碎,撈埋一齊食。
材料新鮮,菠蘿鮮甜。醬汁係老闆自己調味的,像甜豉油,偏甜。
呢個沙律好特別,真係印尼餐廳特有。作為前菜係唔錯的,不過建議同幾個朋友share,兩個人食我覺得有點漏。
最後!經過三次幫襯之後,老闆竟然話佢預備左小小禮物送比我地!
係小店自家製的鳳梨酥🍍
(點解印尼餐廳都有鳳梨酥😂?)
不過呢款鳳梨酥同台灣傳統既鳳梨酥既唔同,餡料冇落糖冬瓜,而係單純既鳳梨蓉,所以食落去會食到一絲絲既果肉,酸酸甜甜。
皮就有啲似芋頭酥既皮。
而size係啱啱好一口size,作為飯後甜品真係唔錯!
好似有禮盒裝賣。
總括而言,呢間小店係有驚喜的,食物總類唔算多,唔花巧,但令人回味。最重要的係好有人情味,好細心,會留意客人既喜好,作出調整。
大家以後去九龍城唔食泰國野都可以黎試下啊 :-D