2015-12-19
自從去過日本食拉麵,我真係好耐冇响香港食拉麵,食唔返果d味!因為我對味精好敏感,好怕拉麵湯好多味精,因為拉麵最緊要係個湯嘛!朋友來過話值得一試,所以就來食下7點鐘,2位,去到剛剛有位,環境佈置得好別致,看到很用心,重要的是座位做得很寬闊,唔會座到又逼又辛苦呢。 我哋叫咗一個山松焰同鮮焰,佢每碗入面已經有木耳同鮮筍,但係我哋鍾意食,所以另外再加左。另外加多一個味付玉子,店員見到我加左味付玉子,就問我要唔要喺Facebook嗰度share張相加tag,就可以半價要一個餐,有一個沙律,一支汽水同埋味付玉子,半價都係$14,咁樣好抵呀,所以就叫咗啦本身仲想叫個唐揚雞件,點知賣晒,下次再去食過先得!所以加左餃子 我食嗰個山松焰個湯非常之香,夠濃,但真係食到足料味,一啲都唔會有"公仔麵味",無味精!啱晒怕味精的我!啲拉麵自己可以揀軟硬度,我就揀咗'中',食落去都感覺非常之適中,唔會太硬唔會太軟,叉燒同豬軟骨都好好味,叉燒有一大舊,不過我都唔夠喉,下次要追加叉燒先得! 仲有工具提供自製蒜蓉,真係好有日本味道呢! 個餃子好可愛,佢係好似做到一個餅咁,黐住5粒餃子
朋友來過話值得一試,所以就來食下
叉燒山松焰+味付玉子+野菜沙律
豬軟骨鮮焰+追加配料
仲有工具提供自製蒜蓉,真係好有日本味道呢!
自家製餃子
個餃子好可愛,佢係好似做到一個餅咁,黐住5粒餃子,個餅好脆,夾埋餃子一齊食好得意。呢個建議要盡快食,熱辣辣好食!
配支裝汽水又真係幾開心!