2021-11-07
今日約咗朋友食飯,朋友喺灣仔返工,所以就提議直接喺灣仔晚飯,朋友話佢同事試過呢間泰國餐廳好好味 所以我哋都嚟試一試。到餐廳首先要上樓梯,職員應該都是泰國人,不過也能用廣東話溝通,我哋叫咗以下菜式:牛肉船麵,我一向好鍾意食船麵,而且上網睇過好多人喺呢度叫船麵,船面好多料,有牛腩,牛筋,肥牛,牛丸,非常豐富。牛筋真係炆得好腍,啫喱狀,非常好味。牛腩同樣都好腍,麵個湯底好濃郁,夠杰身,而且帶點微辣 ,很有驚喜。炒金邊粉,金邊粉配上三隻大蝦,大蝦爽口彈牙,金邊粉炒得夠乾身,酸味適中,旁邊配有花生碎,青檸,芽菜同辣椒碎 ,最驚喜係有蝦米,非常惹味。炒通菜,呢碟通菜非常大碟,食到好滿足,而且菜亦都好新鮮,食得好滋味。炸雞翼,餐廳好細心咁將雞翼剪成單骨,方便客人進食 ,配上泰式醬,而且雞翼熱辣辣,炸得非常香口,雞翼夠嫩滑,非常美味 。飲品方面我哋叫咗泰式奶茶同埋凍檸茶,外表上非常吸引,亦都好好味。埋單嗰陣侍應會問我哋覺得食物好唔好味,睇得出餐廳用心經營,值得一讚。