2022-12-25
星期六約佐朋友去尖沙咀行街,行佐成個中午,到六點晚上開始覺得肚餓。我地兩個又好耐冇食過泰國菜,所以打開openrice 搵下附近有冇好味既泰菜館,就黎佐間係佐敦叫'泰泰'既餐廳。食完後覺得呢間餐廳值得一去 !一入門口,餐廳問我地有冇訂位,我地話冇,佢同我地講我地好彩,因為岩岩有一台walk in 走佐,我地可以入去。餐廳坐得咁爆,未坐低都估到應該幾好味。(1) 泰式蛋包金邊粉 $120無諗過金邊粉份量咁大,完全係夠3個人食! 金邊粉上面有一塊金黃色薄薄既蛋餅,賣相好吸引,味道恰到好處,唔算話太甜。(2) 馬拉盞炒芥蘭 $76呢碟堅好味! 芥蘭食得出係新鮮既,有鮮甜既芥蘭味。芥蘭配埋下面既馬拉盞醬汁食,味道一流。(3) 青咖哩石銅 $93鐘意食甜既我有得選白咖哩或者青咖哩,梗係選青咖哩,因為青咖哩係甜啲。呢度既青咖哩都係甜甜既,送飯一流。(4) 泰式串燒爹 (半打) $98我地選佐豬牛雞,雞肉嫩滑,牛同豬都容易入口。講完食物,再講下環境同埋服務態度。餐廳既職員好多都係泰國人,全部都好友善。值得一讚既係佢地經常會幫你加水。環境就比較迫少少,同埋枱同枱之間距離比較近。但整體我比4
(1) 泰式蛋包金邊粉 $120
(2) 馬拉盞炒芥蘭 $76
(3) 青咖哩石銅 $93
(4) 泰式串燒爹 (半打) $98
我地選佐豬牛雞,雞肉嫩滑,牛同豬都容易入口。
講完食物,再講下環境同埋服務態度。
環境就比較迫少少,同埋枱同枱之間距離比較近。
但整體我比4分! 鐘意食泰菜既你,唔洗一定去九龍城既,黎佐敦黎間泰泰相信一定有驚喜比到你 。