2023-01-11
天·頂立 $95秘製當歸雞白魚介湯<湯底:「天王」濃厚且鮮嫩雞白湯,加入適量當歸入藥調味,調出獨有雞白藥膳湯。>好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{湯底很濃 但入口不會有油膩感 當歸既份量剛好 每口都有當歸既香味}海·頂立 $95蝦頭龍蝦魚介湯<湯底:「海神」清酒、蝦頭、龍蝦殼。最簡單最直接的海中暴力鲜味。>好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{入口立即感覺到好強烈蝦味和海鮮既鮮味 湯底不濁 只有少許油份在表面}{這店今期只有這一款烏冬 裡面既配料係一樣 包括有:慢煮豚肩肉叉燒 慢煮豚腩肉叉燒手工烏冬 油揚 海帶 湯底有三款 分別係:秘製當歸雞白魚介湯 蝦頭龍蝦魚介湯 醬油豚背脂魚介湯 我們選擇了兩款 感覺都不錯 兩款叉燒都係慢煮 食落冇太大分別 兩款都好入味同腍 油揚好大片 加湯一齊食很合襯 烏冬感覺有點像拉麵 軟硬度介乎於兩者之間 每碗烏冬都會配有明太子蟹籽沙律 這沙律真係好好味 配上外層既蛋黃醬 令味道更加特別 期待下一次有新湯底和配料} 手工甜點昭和風硬布丁燒$65好味指數 3/5 🍭🍭🍭{布丁較實身 最下層係蜂蜜蛋糕 整體一齊食蜜糖味好
秘製當歸雞白魚介湯
<湯底:「天王」
濃厚且鮮嫩雞白湯,
加入適量當歸入藥調味,
調出獨有雞白藥膳湯。>
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
海·頂立 $95
蝦頭龍蝦魚介湯
<湯底:「海神」
清酒、蝦頭、龍蝦殼。
最簡單最直接的海中暴力鲜味。>
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬
手工甜點
昭和風硬布丁燒$65
好味指數 3/5 🍭🍭🍭
{布丁較實身 最下層係蜂蜜蛋糕 整體一齊食蜜糖味好突出 好味😋 但蜜糖既味蓋過了原本布丁味}
巴斯克 $65
好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭