2023-04-01
我一向鍾意食日本料理,朋友今日帶我黎呢間位於尖沙咀嘅日式居酒屋,意想不到超有驚喜!地方不算太大,我哋6:30入座,陸陸續續也有顧客進來,相信有一班老顧客。原來餐廳好多食材都由日本直送,食材好新鮮。~前菜~日本海蜇口感特別爽脆。♡ 日本蕃茄日本蕃茄配上沙律醋汁,味道酸酸甜甜,好清新開胃。♡日本枝豆簡簡單單嘅日本枝豆其營養價值高,口感鮮嫩清爽、豆質軟綿。 ♡蟹子沙律份量好多,勁多白芝麻,配青瓜絲食落更爽脆,最愛一大堆的蟹籽,感覺很澎湃!~刺身~♡ 天然真鯛真鯛魚是白身魚的頭號代表。白身魚肉,肉質通透鮮美,食落煙韌有咬口。肉質亦帶有粉紅色,甘爽鮮甜,吃後齒頰留香。師傅將整條魚切片,厚薄度剛剛好,點上酸汁更突出魚嘅鮮味。食完刺身後,師傅會將條魚熬成魚湯。奶白色嘅鮮魚湯,好濃郁,鮮甜美味。♡八爪魚足新鮮嘅八爪魚刺身薄切好通透,口感軟滑,勁鍾意食大大粒八爪魚吸盤、特別爽口。~壽司~♡吞拿魚(赤身)壽司♡深海池魚壽司♡左口魚壽司壽司質素相當高,我比較鍾意赤身吞拿魚入口即溶。左口魚火灸後滿滿魚油香。~燒物~♡牛舌串♡雞腎串♡雞心♡日本青椒仔串♡雞全翼所有燒物都好有水準,我比較鍾意食厚切牛舌,牛脂味特別
~前菜~
日本海蜇口感特別爽脆。
♡ 日本蕃茄
日本蕃茄配上沙律醋汁,味道酸酸甜甜,好清新開胃。
♡日本枝豆
簡簡單單嘅日本枝豆其營養價值高,口感鮮嫩清爽、豆質軟綿。
♡蟹子沙律
♡雞腎串
♡雞心
♡日本青椒仔串
♡雞全翼
所有燒物都好有水準,我比較鍾意食厚切牛舌,牛脂味特別濃厚,口感爽彈。雞心酥脆鮮香。日本青椒仔比一般青椒較細小,外皮更薄,吃起來微甜,後味微苦。雞全翼皮薄香脆,又不會太油膩。
♡鰻魚飯
鰻魚肉好肥美皮厚,外皮燒得好香脆,食落好有質感,朋友都讚不絕口!