2023-07-22 13 瀏覽
朋友想食牛肉火鍋,就search佐附近尼間旅鍋。這間店位置容易搵,店面好colourful,裝修比較舒服,位置唔會逼窄。坐低先選湯底,喊佐個雙拼湯底,成都麻辣鍋拼香格里拉牛肚菌昆布火鍋。餐牌上的牛肉好吸引,正好半折優惠,我哋就點佐新鮮手切吊龍。牛肉先上,份量好足,顏色是粉嫩的肉紅色,一看就知是新鮮牛肉,肉質偏瘦,啱晒不想食太多脂肪的人士。鍋底一開,牛肉火鍋愛好者馬上忍不住了開動了。牛肉切得很薄好靚,涮十秒左右就可以食,不然就老了,再蘸些自己調配的靈魂醬料(麻醬加辣椒🌶️),食肉獸表示極度滿足👍皖魚肉片對開切,肉質白嫩新鮮,煮幾分鐘就可以食,口感好爽脆無腥味且無骨,煮耐滴都唔怕柴,一样好好味😋毛肚都好新鲜好干净,切得比较大块,熟佐好爽脆。點佐我鍾意嘅萵筍片,綠得晶瑩剔透,唔使煮好耐都可以食,爽脆開胃。鴨血帶少少鹹味,一半擺羊肚菌湯裡,一半擺成都麻辣鍋裡,食辣唔食辣都照顧到午餐肉切成半心狀,好得意。最特別的是黑松露蝦肉冬甩🍩,甜甜圈形狀,若有小朋友見到一定鍾意,煮熟後QQ彈彈,蝦味黑松露味都幾濃郁,非常好味😋

點佐我鍾意嘅萵筍片,綠得晶瑩剔透,唔使煮好耐都可以食,爽脆開胃。鴨血帶少少鹹味,一半擺羊肚菌湯裡,一半擺成都麻辣鍋裡,食辣唔食辣都照顧到[強]午餐肉切成半心狀,好得意。