2020-05-14 2173 瀏覽
今日係一年一度母親節,全家人一齊出去旺角食晚飯,同往年唔同,今年就係由阿媽發板,阿媽不嬲都好鍾意聽網台嘅,網台有人介紹過呢間餐廳好食,而且個老闆仲係年青人黎添,阿媽就話想俾個機會人,咁就去食呢間野啦。呢間粥底火鍋價錢就係大約$200一個人,包左一堆海鮮,仲有個湯底,仲有一個粥,鍾意食配料嘅可以自己㗎,我哋就自己加咗個雲吞,少少肥牛,仲有墨魚滑。首先想講講個湯底,唔好意思容許我先小人後君子一次先,其實個湯底唔係好好,佢本身有五個湯底,咁另外仲有個皮蛋現世湯,我哋屋企有五個人,咁叫其中四個湯底,但係我敢肯定冇一個湯底係好食嘅,就比較似係用粉開出嚟咁樣,其中一個叫咗紫薯湯底,搞到佢每淥一樣嘢食果樣嘢食都會變咗紫色,勁搞笑,不過我嗌嘅南瓜湯其實就比較好啲,但係個味道依然都係唔夠濃,所以如果餐廳嘅話可以加多少少粉,或者係我見到其他餐廳都有用粥水做湯底,我覺得都可以一試嘅,因為真係可以帶到海鮮嘅鮮味出嚟,或者餐廳可以淨係專注做埋一個湯底,做好佢,咁樣嘅話就會比較好一啲。有啲人話打邊爐最緊要嘅就係個湯底,而我就話湯底仲要之餘,其實個爐都好重要,因為唔知點解我嗰個爐真係比較遲先滾,但係我見個爐已經較到

有啲人話打邊爐最緊要嘅就係個湯底,而我就話湯底仲要之餘,其實個爐都好重要,因為唔知點解我嗰個爐真係比較遲先滾,但係我見個爐已經較到佢最大,但係依然都係好耐先至滾,其實我個腦真係未見過佢完全滾過一刻,只係啲湯底熱左。

唔好處嘅地方已經講完啦,除咗個湯底同埋打邊爐個爐之餘,餐廳所做嘅嘢真係好好嘅,見到啲食材全部都好新鮮,不如話鮑魚佢會將嗰啲內臟全部去晒啦,幫我地起好啲殼,同埋啲蜆嘅種類真係好多,食得出都係唔晒嘅,仲有聖子,帶子,好多甲殼類嘅食物其實都做得好好,仲有佢送果兩隻龍蝦其實真係食得出好新鮮,因為嗰啲殻真係好容易就起到出嚟,而且啲肉係實嘅,可以睇得出其實佢啲海鮮係真係好好,我家姐就話以前食落就係覺得呢間餐廳覺質素唔係好好,但係今次睇得出係明顯進步左嘅,所以都對呢間野係有所改觀嘅。

其實唔單只係食物記得數,例如玩一入到黎舖頭有好多唔同嘅文宣,而且仲有兩隻好得意嘅狗仔,餐廳店員仲好好服侍同我講話可以同佢哋一齊坐㗎,其實見到邊件咁熱心嘅招待,就知道其實服務態度真係好好,而且中途店員都不斷同我哋講話需唔需要加水。仲有店員都好細心咁樣幫我地去整返好個粥,同我哋屋企人講話應該點樣食呀,大概幾時食得啊,提醒我哋要好好咁樣攪勻佢,費事啲粥痴底,其實都睇得出店員係真係好用心去做嘅,另外仲有餐廳嘅環境都好乾淨,防疫措施做得好足夠,所以都冇乜特別批評了。