2021-12-20
平時食得川式台式火鍋比較多,已經好耐冇食港式火鍋。今日同朋友嚟咗依間食港式火鍋。餐廳比人咁感覺幾懷舊,除左裝修有大牌檔風味,仲會播下懷舊金曲,同時亦都好富人情味,店員都好熱心,例如會時不時幫我哋隔火鍋湯底面頭嘅油。今日想食清清地所以我地叫左個冬甫美人鍋依個鍋入面有半隻雞,可以當係一個餸,店員仲會幫我地煎好,雞肉都幾嫩滑。鍋入面有冬瓜片,吸收咗雞湯嘅精華好入味。另外仲有紅棗、桃膠、松草花、竹笙等食材,成個鍋感覺好養生。淥食物前可以飲埋個清雞湯。鼓油可以自行調味,有一大tray放係枱面可以自己落唔洗出去整我地另外加咗幾樣配料:安格斯牛 - 雪花紋分佈平均,食落有牛味,而且肉質唔硬,幾好食鱔片 - 可以話係今晚最鍾意食嘅配菜,魚皮同肉質都好彈牙鵝肝墨魚丸 - 墨魚丸入面有少少鵝肝蓉餡,比平時嘅墨魚丸特別唐生菜 - 都幾fresh, 打邊爐一流最後我地仲叫咗個蝦多士小食,感覺有少少肥膩邪惡,不過又好脆口惹味令人忍唔住要食。整過嚟講都係一次唔錯嘅打邊爐體驗。
今日想食清清地所以我地叫左個冬甫美人鍋
我地另外加咗幾樣配料:
鱔片 - 可以話係今晚最鍾意食嘅配菜,魚皮同肉質都好彈牙
唐生菜 - 都幾fresh, 打邊爐一流
整過嚟講都係一次唔錯嘅打邊爐體驗。