今日係二表妹結婚嘅大日子,表妹同表妹夫就選擇咗喺荃灣愉景新城嘅「會所1號 愉花園」擺結婚囍酒!而今晚嘅菜色有:鴻運脆皮乳豬燒得外皮好酥脆,肉質好鬆軟,而且係非常瘦嗰種,而且完全半點嘅脂肪,真係好正呀!百花炸釀蟹鉗炸得好金黃香脆,肉質好爽口彈牙,而且味道都幾鮮味!其實由第一道菜開始,負責我們呢檯嘅店員一直都係黑口黑面,每一道菜嚟嗰陣我們都好有禮貌咁話:「唔好意思呀!可唔可以畀我們影張相先?」最初佢喺好唔願意之下先畀我們影咗啲餸菜,但我們點樣都諗唔到嚟到呢個玉環瑤柱脯,佢竟然用極速時間將啲餸菜分咗,真係激死呀!紅燒花膠鷄絲翅嘅材料唔算好足料豐富,濃稠度唔算過稠或過稀!清蒸海星斑蒸嘅時間火候控制得啱啱好,所以肉質係超鮮甜嫩滑,而且豉油就係分開另上,所以唔會因啲豉油浸得耐而味道過鹹!蠔皇鮑魚扣花膠嘅花膠燜得好腍好入味,而且好大片厚身,至於鮑魚亦相當鮮味彈牙,而且都幾大隻!脆皮吊燒鷄嘅外皮係一啲都唔香脆,好似係擺放咗好耐而變到好腍身咁,而肉質亦比較「嚡」!砂鍋瑤柱蛋白炒飯同鮑魚汁燜伊麵係擺放埋一齊上碟,炒飯炒得都算幾乾身,但味道就淡而無味,而伊麵嘅麵質就極之腍身,可以話係完全唔需要點樣用力咬都可
而今晚嘅菜色有:鴻運脆皮乳豬燒得外皮好酥脆,
其實由第一道菜開始,負責我們呢檯嘅店員一直都係黑口黑面,
紅燒花膠鷄絲翅嘅材料唔算好足料豐富,濃稠度唔算過稠或過稀!
清蒸海星斑蒸嘅時間火候控制得啱啱好,所以肉質係超鮮甜嫩滑,
而且豉油就係分開另上,所以唔會因啲豉油浸得耐而味道過鹹!
蠔皇鮑魚扣花膠嘅花膠燜得好腍好入味,
而且好大片厚身,
至於鮑魚亦相當鮮味彈牙,而且都幾大隻!
脆皮吊燒鷄嘅外皮係一啲都唔香脆,
好似係擺放咗好耐而變到好腍身咁,
而肉質亦比較「嚡」!
但味道就淡而無味,
而伊麵嘅麵質就極之腍身,
可以話係完全唔需要點樣用力咬都可以咬斷,
真係令我們覺得好失望呀!
朱古力心太軟嘅味道都幾香甜,但中間就唔係好流心!
蓮子百合紅豆糕好香甜清新,最好係唔會過甜!
百花炸釀蟹鉗
玉環瑤柱脯