2019-09-07
今日工作遇到不快事情 😫 , 心情靠 happy Friday book 咗去 Van Gogh Sense 食飯支撐住 ~晚上嘅 1881 特別靚 ~ 一入門口係一個售賣甜品糕點同梵高精品嘅地方, 啲精品好靚呀 !! 😮😮 件件都好似藝術品咁 !! 食飯之前可以喺度 shopping下先 入到食店 , 見到成張枱嘅餐具已經即時心心眼 ~ 每件餐具都係特製 ~ 又要講句 : 好靚呀 ~ !! 😍😍😍我地揀左 The Harvest 套餐 , $680 一位 , 主菜我哋一人揀咗一款 share 食醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬沙律菜下嘅三片油甘魚刺身新鮮 , 柚子爆珠好重柚子味 , 酸酸地好開胃麵包有三款 , 三款都試左 , 最鍾意較高身嗰款麵包 龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆店員會喺你面前將龍蝦湯倒落湯碗 , 一倒出嚟濃濃嘅龍蝦味即時撲鼻 !!! 😯😯龍蝦湯好濃郁 , 中間嘅食用花材味道好香濃 , 係新鮮花材先有呢個效果 , 令到個湯嘅味道好有層次中間配咗一粒自家製嘅炸意大利雲吞 , 外皮香脆 龍蝦湯配炸意大利雲吞呢個配撘第一次試 , 幾特別 , 用麵包黎點龍蝦湯都好正 !!
醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬
麵包有三款 , 三款都試左 , 最鍾意較高身嗰款麵包
龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆
中間配咗一粒自家製嘅炸意大利雲吞 , 外皮香脆
香煎鱸魚配蜆肉 ,日本香菇及魚肉清湯
店員上菜時會即場倒出魚湯 , 鱸魚都幾大塊 👍👍 , 皮脆肉滑
面頭係墨魚脆片 , 墨魚味濃 , 幾特別 ~ 鱸魚底有蜆肉 , 芽菜 , 蘿蔔絲同冬菇絲 , 個湯有淡淡魚味
特別想讚下食店 ge 沙律菜同花材全部都好新鮮 , 各自獨特嘅味道或香味都非常突出 !
唔係只用出裝飾 / 擺盤 , 係真正可以帶出味道 , 令成個菜色嘅味道更有層次同更豐富 ! 👍👍👍
西班牙豬梅頭配芹菜蓉及青蔥萄葡酒汁
上網睇呢個部位 (Iberico Pork Pluma) 係豬較貴嘅部位 😁😁 , 非全熟
食落去可以形容為有豬味嘅牛扒 😏😏
隔離配上西芹蓉 , 西芹味唔重 , 討厭西芹人士應該都食到 , 另外仲有羽衣甘藍 !!
旁邊仲有個青蔥紅酒汁 , 不過豬肉高質 , 所以唔使醬汁都已經好好食
大黃士多啤梨清湯配羅勒果凍及香醋珍珠
個容器真係無得輸 , 好特別好靚 !
士多啤梨雪糕超級超級好味 !!! 🤤🤤 士多啤梨味濃 , 唔係化學味 , 亦都唔會太甜 !!
仲配有坊間甜品店食唔到 ge 士多啤梨湯 , 香醋爆珠同羅勒果凍 ! 成個甜品好味 , 特別又精緻 !
餐茶揀咗 2 款店員推介茶品 : 仲夏向日葵 同 藍莓之吻 !
茶具好靚呀 !!! 😍😍😍 粉紅控表示成晚係咁望住套粉紅茶具當佢藝術品咁欣賞 !! ❤️❤️
臨走前仲特登去精品店睇下幾錢 , 見到 $700+ , 然後小資女悄悄離開 🙃
茶品配上糖漿 , 可自行調配啱嘅味道 ~ 2 款茶品之中 , 我比較喜歡藍莓之吻
另外當晚有食客喺食店慶祝生日 , 見到店員捧著一個放有生日蛋糕 ge 玻璃盒 ,
上面放置一個三角琴音樂盒 , 播住生日快樂嘅 midi , 好靚呀 !!!!!!!!!
試過去其他食店慶生 , 店員會過嚟唱生日歌畀你聽 , 但個人認為呢種場面好尷尬 😰😰
比起歌聲 , 音樂盒嘅純音樂更悅耳 , 舒服 , 溫馨 😊😊
店內裝修好似藝術館咁 , 食物嘅擺盤同餐具都好似藝術品
食客亦都可以欣賞牆上電子屏幕嘅梵高畫作同埋介紹 ,
坐得非常闊落 , 當晚留意到兩個人嚟食飯都係坐四人枱 , 店員服務亦係一流 !
非常推介大家黎 Van Gogh Sense 享受一下 !!! 🤗🤗🤗