2024-01-31
今次嚟到位於太古坊嘅鴨大哥,就睇吓佢係咪有食鴨嘅大哥級水準!北京烤鴨作為片皮鴨嘅忠實粉絲,今次我亦都相當期待。上枱見到一大盤嘅鴨片,已經知道相當有水準,鴨肉唔單止肥瘦均勻,份量亦絕不吝嗇。而外皮醬汁等各方面亦做到相當高嘅水準,食落絕對唔會覺得太油膩,甚至係不知不覺就食完了。整體嚟講,片皮鴨嘅水準,可以話係超過預期地好!雲南黑土豬叉燒上碟嘅時候,外表睇落好似冇咩特別。但食落去肉質香軟嫩滑,微微叉燒肉味配上香濃嘅醬油味,實在令人愛不釋手。桂花雪梨脆鱔球相信大家出街食飯,通常都係食西蘭花炒鱔球。今次就係炸鱔球,配上桂花雪梨嘅醬汁。醬汁味道清新香甜,配搭住炸物,有助開胃解膩。今次嘅炸鱔球相當有水準,炸皮唔會太厚,香脆而保留魚肉嘅肉汁,魚肉保持新鮮嫩滑!總括而言,呢度食物好味之餘,用餐嘅環境都相當優雅,絕對適合一家大細或者朋友聚會用餐!
北京烤鴨
雲南黑土豬叉燒