2016-10-10 1590 瀏覽
終於行完菠蘿山到下白泥啦,唔係好識路,又多蟲蟲,搞到屈小姐有d驚添,要食d好野同佢定下驚先啦係排隊等車既時候,經過我地小隊既商議,今日既主題係…蕃茄! 而講到元朗出色既蕃茄料理,除左華嫂(但已跌watt), 賴生就只係諗到蕃滿門! 反正之前都食過太和間總店,今次就係元朗試下分店啦!我地到既時候都8點幾啦,係晚市時間,同樣地,蕃滿門為左serve更多客人,佢晚市係會搭檯既。我地叫左 2樣野,分別係:1) 焗鮮茄豬扒黃薑飯 (4星)- 蕃茄味好正! 汁夠晒多同濃! 而且炒飯底好大個- 豬扒冇骨嫁,而且香得黎唔會乾,幾好- 面頭好多芝士!- 係總店,我地會推介食呢個,而呢間分店係值4星啫,因為佢黃薑味唔夠, 帶唔出個層次! 總店個飯好夠薑,香得黎又唔會搶左蕃茄味,令蕃茄味更出,可惜呢間做唔到,但純粹當鮮茄焗豬扒飯食呢……佢係好ok既!2) 鮮茄濃湯螺絲粉 (小辣) 配香煎雞扒,什菌及芝士 (4.5星)- 芝士同什菌加落呢個湯係0違和感,超夾,芝士會溶到變拉絲,而什菌好重菇味,仲加添左螺絲粉既口感- 個湯加左小辣就係最盡嫁啦,唔好加太辣,太辣會遮左個蕃茄湯既味! 不過d辣佢加唔平均,側晒係一邊

! 反正之前都食過太和間總店,今次就係元朗試下分店啦!

我地叫左 2樣野,分別係:

1) 焗鮮茄豬扒黃薑飯 (4星)

- 蕃茄味好正! 汁夠晒多同濃! 而且炒飯底好大個

- 豬扒冇骨嫁,而且香得黎唔會乾,幾好

- 面頭好多芝士!

,但純粹當鮮茄焗豬扒飯食呢……佢係好ok既!

如果想蕃茄味出啲,叫微辣就岩岩好啦

- 香煎雞扒超好食呀,煎得超脆,不過總店再脆d同入味d, 千祈唔好點雞醬食,會浪費左嫁! 佢好細心幫你分開上,而且好多嫁,有2大塊!
雞肉略嫌乾左少少,屈小姐覺得將雞同蕃茄湯螺絲粉一啖放落口,就無咁乾得尼又有脆脆地嘅口感!大滿足

總括黎講,呢間分店都食得過,但總店更佳!(不過依加最舊果間太和總店搬左果兩條街,下次要去試下仲keep唔keep到水準先!)

#蕃茄mood
#蕃茄同好者