2021-12-03
今日接老婆放工去到灣仔時遇到港鐵甩門事件,我地離開港鐵站時滿街都是人,電車站,巴士站都排滿人。我同老婆提議食個早飯之後先返屋企,老婆就揀左佢好鐘意嘅古琴雅苑食北京填鴨。😋古琴雅苑灣仔分店位於QRE Plaza,我地18:45左右到餐廳,客人未多,到7點左右先開始多人。餐廳裝修簡約雅致,座位寬敞。餐廳招牌菜係烤北京填鴨,我地兩個每次黎到都必點半隻,另外餐廳剛推出左多款「暖冬窩心」套餐,不過今日老婆想食蟹粉扒豆苗,所以我地只係散叫。加多個炒飯,肯定夠食。😁烤北京填鴨(半隻)$188古琴雅苑嘅烤北京填鴨以傳統掛爐烤製,店員會先送上一小碟超酥脆烤鴨皮,配以黃梅醬或砂糖食,入口鴨香味濃,富油香而不膩。烤鴨皮脆肉嫩,配上青瓜、京蔥及哈蜜瓜,再加上京醬,以煙韌餅皮包裹,口感層次豐富。😍蟹粉扒豆苗 $158蟹粉豆苗份量好多,由鮮蟹拆取出的蟹肉和蟹黃味道鮮美,色澤黃金,配以爽嫩豆苗,非常惹味。👍🏻瑤柱蛋白炒飯 $99炒飯非常乾身,蝦仁爽口彈牙,加上蛋白絲和瑤柱,入口有鮮味,而且炒飯粒粒分明。😋埋單每位兩百幾,性價比高。👍🏻
烤北京填鴨(半隻)$188
蟹粉扒豆苗 $158
瑤柱蛋白炒飯 $99
埋單每位兩百幾,性價比高。👍🏻