2020-10-01
西環真係有好多打卡cafe,今次分享呢間風格簡約,雲石枱加木櫈,空間感大,好多盆栽裝飾,環境舒適,但美中不足係餐廳隔離有座小廟,咁啱去嗰日香火鼎盛,所以cafe內好大朕煙味。Cafe主打天然健康有機食物,大部分都係純素,啱哂食素嘅朋友。🍽自家番薯椰子班㦸呢個班㦸冇加雞蛋或牛奶,只係用番薯泥同亞麻籽,所以口感比一般班㦸實身,仲好飽肚。班㦸唔會好甜,味道主要黎自嘅紅莓花生醬同焦糖香蕉片,但整體好香,特別係最頂果堆烤過的椰子片。☕Miami Beach 呢杯果汁由鮮橙、西瓜、菠蘿、青檸同薄荷榨成,店家標明冇額外加糖,係天然嘅味道,一入口會飲到西瓜味,之後慢慢感受到青檸同橙嘅酸及薄荷嘅清涼,好啱夏天飲。☕ Chocoholic 呢杯係有機可可smoothie ,我揀左almond milk,由於冇落糖所以同平時甜膩嘅朱古力飲品唔相似。用吸管飲時朱古力味唔濃,香蕉同杏仁奶味較明顯,建議連埋上面嘅可可碎一齊飲,咁先飲到可可嘅甘苦。P.S.整體黎講係有創意嘅健康菜式,食得岀店家有用心諗過啲配搭,但似終追求健康就會犧牲少少味道,值得讚嘅係服務態度好好,店員一入黎就提醒附近滴水,又會主動睇下我地有乜需要