奧海城不嬲出名多野行多野食,我之前都冇刻意尋覓過有咩食,今次難得有時間,所以特登行遠少少過去三期個邊。我一直以為係商場入面先多選擇,點知係商場外圍仲多!我就揀左間食泰國菜既餐廳。間舖其實幾細,不過好在可以係室外加位坐,呢排天氣又好又冇咁熱,坐出面都幾好,仲好有泰國坐係路邊攤食野既風味。餐廳入面所有侍應都係泰國人,態度超好👍 餐廳有set lunch可以叫,而且價錢相宜,不過今次想食d特別d既,所以散叫左。鮮蝦扎肉米紙卷($68):個米紙卷分量比我想象中大,超足料,大大隻蝦同芒果,有種好refreshing既感覺,而且層皮幾薄。如果你平時係食開濃味少少既,佢有個泰式雞醬比你點,惹味好多。不過唔知係我食得衰定包得唔夠實,我一食個卷就散開曬😹酸辣檸檬汁蒸鱸魚($148):呢個鱸魚真係好好食!本身諗住舖頭細細,對條魚既期望唔係太大,點知食完出乎意料。佢上菜時會比多碗酸辣汁你,以防煲太耐唔夠。個酸辣汁好正,唔太辣,但又夠酸,好開胃。佢周圍既配料好足,令成條魚都好入味,而且係魚一路煮都唔覺得太老。我建議大家等佢滾多陣先好開始食,咁樣d魚肉會入味好多,而且真係要配返個飯🤤始終就咁食會偏鹹。青檸蘇打(

青檸蘇打($28):我幾鐘意食酸野,所以略嫌青檸少左d

椰汁三色冰($30):佢既椰汁真係幾唔錯,不太甜(我既意思唔係淡,而係冇死甜既感覺)
2020-10-15