2008-06-23
星期日晚上八點半, 唔知食咩好, 見到呢間門口貼出匯豐卡的優惠(送例湯or回味豆腐), 便入內(真係由外面搬張枱入鋪)一試坐低有茶, 有花生醃菜, 難怪可以免加一了一位不十分熟悉操作的樓面落單, 幾經辛苦叫了芥辣醬牛柳粒, 南乳齋煲, 担担麵, 還有送的豆腐不一會上了牛柳粒, 是wasabi加沙律醬炒牛柳, 本來是不錯的, 可惜牛柳醃得太厲害了然後惡夢開始了朋友叫了一個飯, 二人食了三分一碟牛柳, 才等到担担麵(這麵是美味的正宗讓舌頭發麻的), 但吃完麵再等十來分鍾仍不見齋煲和豆腐, 期間某枱投訴飲啤酒飲到肚脹都未有野食, 我的一枱就無厘頭的端給我家常豆腐和辣蟹, 一陣又話落錯單一陣又話無落錯, 伴著電視機播放的粵劇節目, 真係火都黎埋...好彩, 我要的菜最後都安然無恙地出現, 味道又對板, 份量又足; 而我主張要求轉台睇獎門人亦為全店的人帶來歡樂(全部客由當部電視透明到望住佢笑晒甘食飯), 事頭婆又係甘幫我倒茶, 埋單都係$146, 就俾番個ok佢啦
坐低有茶, 有花生醃菜, 難怪可以免加一了
然後惡夢開始了