2023-07-20 3166 瀏覽
呢間京菜館好細個屋企人聚會都會間唔時嚟呢度食,所以對於啲菜式同埋格局都好熟悉。好多時外地朋友嚟香港我都會帶佢地嚟呢度食一餐好野。佢無堂皇嘅裝修,但充滿左人情味同食物質素嘅保證。三色冷盤頭盤先嚟一個三色冷盤,有拍青瓜、牛𦟌同埋醬豬蹄,滷水夠入味而且唔會死咸,咬落去肉筋相間好有口感,無渣亦都無咬唔到👍🏻天口咁熱嚟呢個前菜開開胃就一流。🐷軟炸里脊唔好睇佢就咁一碟炸肉好似唔記得落汁醬,其實脆炸口感同本身醃左嘅里脊肉已經夠哂口感同味道。薄薄嘅炸粉包埋軟嫩嘅豬里脊,多汁到咬落去果下都滲油香出嚟,值得一試!🐟醋溜桂花魚呢個菜係真·經典,魚肉炸過之後好挺身,皮脆肉嫩,配埋呢個酸甜汁令到大家再開胃左。條魚份量都好大,我就留返啲魚肉比屋企人食,我食咩?識食一定係食魚頭!🍤鐵板宮保明蝦基本上呢個菜係最有溫度嘅餸,因為佢一煮起上菜嚟到就會再倒落鐵板度焗一焗,一打開個蓋啲酸甜汁香味成枱都聞到lamlam脷。蝦肉夠大隻夠新鮮,咬落啖啖肉真係要分兩三啖先食得哂!🦆北京填鴨片皮鴨基本上係世人對京菜嘅第一個認知,除左食齋嘅之外,我諗無人抗拒到呢個咁有層次嘅菜。面皮同出面有啲唔同,食到佢係有烤過,半軟硬嘅面皮包住油香滿滿
🐷軟炸里脊
🐟醋溜桂花魚
🍤鐵板宮保明蝦
🦆北京填鴨
片皮鴨基本上係世人對京菜嘅第一個認知,除左食齋嘅之外,我諗無人抗拒到呢個咁有層次嘅菜。面皮同出面有啲唔同,食到佢係有烤過,半軟硬嘅面皮包住油香滿滿皮肉均勻嘅鴨,再加埋青瓜大蔥,嚟呢度唔食呢個真係會有啲遺憾。
軟炸里脊
醋溜桂花魚