2017-08-08
相信就算唔係街坊都會食過呢間舖。佢開正MTR對面,巴士總站隔離,街市側邊,食盡地利優勢,就算啲小食賣得平都唔會蝕本。好似自我懂事以嚟間舖就喺度。初期只係開咗小食店,都係由老闆一家人經營。舖面好細、好熱,店員都被油彈到手傷晒。舖頭主打煎釀三寶、燒賣魚蛋...炒面同炒米大大盒又有豬油香,仲有少少紅腸絲,十零蚊盒有少少料真係算係咁架喇XD近幾年佢用埋隔離舖位開凍肉舖,真係好識做生意。BBQ嘅人貪方便就算佢貴過街市都會幫襯,佢入貨又會更加平,小食店成本就更加低~我哋一家間唔中會買佢嘅早餐食,廿幾蚊有豬扒厚餐肉面加凍飲,雖然唔健康,但真係幾最近放暑假見到電視教整炸蘿蔔餅。見到呢個名心裏面好不爽,明明由細食到大都係叫炸油池,改個咁嘅名顯得佢冇晒特色。因為咁,我就打算買個返嚟食,可惜老闆個仔話呢排蘿蔔唔靚唔賣住,惟有食返最普通嘅燒賣魚蛋。呢檔嘅燒賣當然冇呂仔記咁有魚味啦,但人哋賣廿幾三十蚊喎,我自問冇錢食貴價小食喇呢度嘅燒賣係有少少粉味,但甜甜地都算唔錯喇。而魚蛋係偏實嗰程,但仲係彈牙嘅。我幾鐘意呢個質感,有啲舖頭發到魚蛋好大,淋得滯冇晒咬口,有時會咬咗半粒魚蛋之後因為另一邊太重身,魚蛋又唔夠實,裂
呢度嘅燒賣係有少少粉味,但甜甜地都算唔錯喇。
而魚蛋係偏實嗰程,但仲係彈牙嘅。我幾鐘意呢個質感,有啲舖頭發到魚蛋好大,淋得滯冇晒咬口,有時會咬咗半粒魚蛋之後因為另一邊太重身,魚蛋又唔夠實,裂開兩半跌落地下呢度就冇呢個問題喇~
怕辣嘅朋友就最好唔好叫魚蛋喇,因為經過半日,唔辣嗰邊都會滴到汁,變成紅色。
大家都去試吓啦~
題外話/補充資料:
炸油池好食架!三寶炸番薯同魚蛋係最好~