2017-06-17 145 瀏覽
好朋友邀請我一齊試新野,千賀係新放題,主打磯燒海鮮,比一般放題貴少少,食多樣野,係近年放題嘅趨勢。千賀喺元朗食街西菁街嘅一角,人流無咁多,但平日都好full!門口簡單顯眼,大大個招牌,對面馬路都望得一清二楚。門外擺放易拉架同gimmick之一-apple cider任飲嘅廣告牌千賀嘅食物款式都好多,每一類都有幾款,可以食多幾類,當然啦,留肚食磯燒海鮮先係重點一入座,侍應已經話會安排上海鮮拼盤檯面上已經放左個爐同燒烤工具-剪、鉗同食蟹蓋用嘅雙頭羮叉。落單揀野食前先參觀下自助部分-飲品(有各類罐裝汽水飲品,仲有幾款啤酒)、沙律前菜(菜沙律、中華沙律、辣味螺肉同八爪魚)、甜品(好多款雪條雪糕同甜品。海鮮拼盤先上檯...好。大。盤!兩人份量有4隻手掌咁長嘅蝦、2蠔、2黃金玤、2鮑魚、2扇貝海鮮燒法可以參照柯打紙上寫嘅步驟,加上枱上嘅調味料(醬油、七味粉、鹽、煮酒),非常貼心推介燒蝦同蟹蓋(甲羅燒),蝦肉彈牙啖啖肉、蟹蓋裡面蟹膏撈埋鵪鶉蛋燒,鮮!接住落黎就係刺身,都幾新鮮,尤其係油甘魚同甜蝦燒物、天婦羅、煮物一應俱全,最好玩係蟹膏海膽粥,比煲水、飯、蟹膏、海膽同蔥,食客自己玩煲粥仔成品好綿好鮮甜

一入座,侍應已經話會安排上海鮮拼盤
檯面上已經放左個爐同燒烤工具-剪、鉗同食蟹蓋用嘅雙頭羮叉。

接住落黎就係刺身,都幾新鮮,尤其係油甘魚同甜蝦

成品好綿好鮮甜又有一粒粒海膽,唔落鹽都好食!
蟹黃海膽粥

最後食甜品雪糕,甜品偏甜味道一般,反而獨立包裝嘅雪糕球就好吸睛,感覺比較衛生,而且味道仲好好,有綠茶味、唔澀、唔太甜、滑

呢餐好滿足!
總結:一次滿足吃貨嘅幾個慾望-海鮮、燒烤、刺身、煮粥仔
價錢合理,不過海鮮方面係雪藏貨,如果加多少少可以改做新鮮貨就更好喇!
2017-06-05
$294.5 (晚餐)
蟹黃海膽粥