2018-07-20
夜晚見到咁光既招牌,見到佢有三十幾年歷史,80年代開業,仲有以前舊式茶餐廳既蛋糕西餅櫃,即刻好有衝勁入去食😁上網見到依度出名食炸蛋球,即係沙翁。切開見到很多層層次,好濃蛋香,加上外面既沙糖,好香甜,仲要一d油膩感都無。仲有即煎豬排波蘿包好少見豬排包係配菠蘿包,已經加左分。菠蘿包個皮超脆,塊豬排好嫩,一d都唔硬。仲要一d都唔馬虎,配埋一片蕃茄,令個包唔肥膩,好好既配搭。打開餐牌見到鐵板餐,老公立即點左個鐵板黑椒牛柳 - 7成熟。依間茶餐廳仍然保留做出細個食既味道,唔識形容,但好味。而且7成熟,仲係林、一d都唔硬,烹調手法好好。👍🏻佢個茄汁意粉既味道亦都係兒時好味既味道。我咁貪心既人梗係叫鐵板七彩雜排,要茸蒜汁~雜排包括:牛排、雞排、豬排、火腿、腸仔配薯角、雜菜。豬排好嫩,配香濃既蒜汁好惹味,鐘意食蒜既朋友,一定要揀依個汁!牛排岩岩好,一d都唔硬,帶點微微牛油味。雞排連皮煎得好香脆,醃得好夠味。湯我地揀左飲中湯,超多料,好有亞媽煲既味道,而且夠火喉。老公揀左依度既特色飲品 - 凍玫瑰茶走 - 玫瑰味奶茶。唔係得上面個堆玫瑰花做裝飾咁簡單,飲落好重玫瑰味,好岩女仔飲,不過我今日要飲既係另一杯
上網見到依度出名食炸蛋球,即係沙翁。
仲有即煎豬排波蘿包
好少見豬排包係配菠蘿包,已經加左分。
菠蘿包個皮超脆,塊豬排好嫩,一d都唔硬。
仲要一d都唔馬虎,配埋一片蕃茄,令個包唔肥膩,好好既配搭。
依間茶餐廳仍然保留做出細個食既味道,唔識形容,但好味。
而且7成熟,仲係林、一d都唔硬,烹調手法好好。👍🏻
佢個茄汁意粉既味道亦都係兒時好味既味道。
我咁貪心既人梗係叫鐵板七彩雜排,要茸蒜汁~
雜排包括:
牛排、雞排、豬排、火腿、腸仔配薯角、雜菜。
牛排岩岩好,一d都唔硬,帶點微微牛油味。
雞排連皮煎得好香脆,醃得好夠味。
湯我地揀左飲中湯,超多料,好有亞媽煲既味道,而且夠火喉。
老公揀左依度既特色飲品 - 凍玫瑰茶走 -
玫瑰味奶茶。
唔係得上面個堆玫瑰花做裝飾咁簡單,飲落好重玫瑰味,好岩女仔飲,不過我今日要飲既係另一杯~
就係熱桃茶薑蜜,好岩特別既日子飲,驅寒又好香蜜桃味,甜甜地,好岩依d日子啊~
依度唔單止保留左兒時茶餐廳既美味,連茶餐廳內既裝潢都保留著當時既味道。