身邊有個愛吃肉肉的男友成日怨我唔同佢食燒肉一來我怕肥,二來很怕燒肉的油煙味食完都唔敢立即搭公車上原來早前他自己偷偷和同事去食燒肉, 食完仲要翻尋味, 話一定要帶我去試試位於九龍東MIKKI的一韓燒, 是晚放工時間過到去, 幸好最後一張檯都比我地坐到, 然後就開始見人龍啦不過順帶一提, 呢度可以用GULU去排隊先, 唔想等太久嘅朋友仔, 識做啦佢嘅燒板係凹入去, 二人檯有一爐檯上有MENU, 然後用QR Code落單, 減輕人手, 唔錯其實佢d套餐已經好抵食, 大部份套餐都包含白飯, 韓風湯, 前菜或沙律最正係肉嘅份量都可以分大小, 最平果個餐都只是$39!!!! 而盡量少吃澱份質的我, 1號的"飽住瘦身"餐, 就啱哂我呢d人, 生酮朋友都啱呀~叫2個餐, 肉食男友就緊係唔夠啦, 所以佢另外再單點咗d肉類其實佢呢度d飲品都好鬼抵囉, 有d仲有7折 (上圖也show了價錢, 沒騙你們的)食住燒肉怕熱氣, 真係要杯大大冰凍飲品下下火手機點完餐後, 等一會就送上我呢份就係"飽住瘦身", 200g嘅黑毛豬五花, 成份餐都只是$67,真係超級抵賣相都唔錯, d肉唔係劣肉, 好粉嫩添半肥瘦的豬五花,
身邊有個愛吃肉肉的男友
成日怨我唔同佢食燒肉
一來我怕肥,二來很怕燒肉的油煙味
食完都唔敢立即搭公車上
位於九龍東MIKKI的一韓燒, 是晚放工時間過到去,
幸好最後一張檯都比我地坐到, 然後就開始見人龍啦
佢嘅燒板係凹入去, 二人檯有一爐
食住燒肉怕熱氣, 真係要杯大大冰凍飲品下下火
手機點完餐後, 等一會就送上
賣相都唔錯, d肉唔係劣肉, 好粉嫩添
半肥瘦的豬五花, 燒完皮有少少煙韌口感, 我用生菜加埋韓式辣醬包住食, 好滿足!
唔好睇少呢度, 一個人食哂都好飽, 佢仲要包埋個前菜沙律, 對生酮朋友真係一個好選擇!

肉食男友就點咗份最貴嘅"北海道產黑毛和牛餐", 包含2款肉: 牛肩胛和肉眼蓋, 最貴都講緊係$190
2組肉都幾靚仔, 雖然呢個爐唔算大, 但燒起嚟嘅火喉都適中, 同埋都快熟
至正唔會點燒焦同燒燶, 網燒又唔會點痴底, 絕無影響食物味道
兩款牛都是A4黑毛和牛, 兩款都好味
北海道產黑毛和牛餐
不過肉眼蓋就會肥一點, 好似我男友咁, 佢反而覺得好食, 用嚟送白飯真係一流嘅
我就要用菜包住食減輕油膩感
即燒即食係正嘅
唔想咁肥膩嘅, 可以食返牛肩胛, 一大片, 花紋又靚, 燒完都好有肉汁
本身想點份甜品, 講緊係雪花冰和牛角包窩夫果D,
但真係太飽, 而肉食男友對甜品零興趣, 所以我自己點咗一個芝士年榚
上菜時有埋指引, 包唔會燒錯而浪費
燒到軟糯中間又有流心芝士嘅年榚真係好正!
呢個真係不能錯過, 總算起呢餐畫上完美句號!
然後我最怕嘅油煙味, 食完真係唔多覺自己嘅頭髮和衣服都有味
估唔到衰佬偷食完我都唔覺, 仲要帶我嚟一趟啦~
2023-01-31