2019-10-08 66 瀏覽
講起吳彥祖,😍即時諗到靚仔有型啦係咪?!而佢係中環新開既Bar,就如佢本尊一樣👍🏻型、靚、正!一開𨋢門,忍唔住”wa”咗一聲!一個豪華巨型酒櫃,一排排MACALLAN整齊地排列眼前,🤩加上鏡子與燈光效果下更顯氣派非凡! 隔離就係一度古典歐式木門~推開門後,內部裝修陳設以🚢郵輪為主題,就如窗口/窗簾位、reception位置的仿如行李箱🧳的酒櫃,不得不提的還有VIP區,可容納8-15人(設最低消費),對出最出名的梳化位、也是希望顧客有如置身船上一樣,聽說也是😍男神Daniel最愛坐的位置呢!講咗咁耐,係時候講返🥃🍽靚酒美食la!呢度雖然設計咁”洋化”, 食物方面卻是行日本居酒屋既路線,以一系列的fusion小食作主打,打開menu實在花多眼亂,每一樣都好吸引!server哥哥好好人,埋黎為我地推介咗幾款”招牌菜”, 介紹下我地order咗d咩la~•••🥑Unagi Avocado Roll•••自己好怕係香港食鰻魚,大多都好腥(除非一d處理得好好既食肆,但真係唔多),呢個卷由蛋皮包著靚鰻魚同牛油果,加上沙律醬同蟹籽做toppings, 口感特別之餘又完全無腥味!••Rice Crack
講起吳彥祖,😍即時諗到靚仔有型啦係咪?!
而佢係中環新開既Bar,就如佢本尊一樣👍🏻型、靚、正!
一開𨋢門,

講咗咁耐,係時候講返🥃🍽靚酒美食la!

•••🥑Unagi Avocado Roll•••
Unagi Avocado Roll

••Rice Crackers with Veggies Mocktail Mousseline••
呢個小食好surprise! 由洋蔥、🥕甘筍 、🥒意大利黃瓜、🍆茄子及紅椒製成的mousse, 舖上🥑牛油果,好滑好creamy, 配搭脆卜卜的米通,
唔好以為個mousse好杰身就好漏,🤩神奇在就算大大匙加上去,食落都係咁light!

•••Savoury Edamame 'Kiritanpo' Cake, Wasabi Seaweed Mayo•••
枝豆食得多,炸枝豆餅真係第一次食!
小圓餅內是滿滿的豆蓉,😋配以特製的紫菜wasabi蛋黃醬,健康又惹味的佐酒小食!

•••Foie Gras & Oyster in Yakitori Sake Sauce•••
平時都係鵝肝配牛柳,原來鵝肝配蠔竟出奇地match! 其實兩者口感相近,加上淡淡sake味道,
一同在口中溶化的感覺實在太難忘!

•••Salted Egg Chicken Crackling•••
新加坡既鹹蛋魚皮令人食上癮,呢度用上更高難度既雞皮,師傅要挑走肥膏,即點即炸,咸蛋黃味濃,❤️比魚皮更薄更脆,入口即化,食多幾塊都唔覺漏,佐酒一流!
真係好邪惡呀!
Salted Egg Chicken Crackling

•••Brandy Blue Cheese Burger•••
🍔🌑黑色的芝麻漢堡麵包,夾著肉味濃又juicy的澳洲漢堡牛肉、火箭菜、brandy 炒香過的洋蔥,摒棄傳統的cheddar cheese, 改用更濃味的blue cheese, 卻沒有蓋過其他配料的味道,🧀芝士控大愛!
•Brandy Blue Cheese Burger

講完食物,當然到酒啦!
•••Green Gimlet•••
放在Menu封面的Great Scotch Cocktails, 以🥃Macallan 12年加Lime juice等調配出來,味道酸酸甜甜的來帶甘醇~
Green Gimlet

•••Margarita (happy hour buy 1 get 1 free)•••
特別在杯邊不只沾上鹽,🍸還有少量七味粉。
Margarita

•••Manhattan(happy hour buy 1 get 1 free)•••
微微橙香,🍷酒味較濃,男生會比較喜歡~
Manhattan

店內還有一個酒窖,亦係俾客人揀酒既流動menu, 入面有蘇格蘭、愛爾蘭、日本、台灣等地出產的🥃whiskey, 甚至乎全世界限量版的也收藏在此。 另有特地為女士而設較易入口既whiskey, 也有不同年份、特別版同限量版既Macallan ~ 而最吸引既地方係可以一杯杯咁order,唔使下下成支開,咁就可以試多幾款la!

⭐️呢個酒窖仲有個小遊戲,只要係一大串鎖匙中搵啱「對的key」,
開到酒窖的閘門,就免費請你飲一shot Vodka, ✌🏻幸運地得到server哥哥的提示令我品嚐到呢隻2018年世界冠軍的Tito’s~⭐️
Thirty Six無論環境、食物、美酒同氣氛都令我非常滿意,難怪仲得到🏅Restaurants & Bar Hong Kong Best Spirits Awards 2019的美譽!希望下次嚟有有機會見到男神la🤭😍
2019-09-21
Unagi Avocado Roll