留家廚房以無味精傳統手工粵菜聞名,好多招牌菜都需要預訂🤩 大家訂位嘅時候記得要訂埋d招牌菜,如果唔係好可能就無得食架啦😗🌃 環境 (3.5/5)留家廚房座落係灣仔同銅鑼灣中間,由地鐵站出去要行一陣🚶🏻‍♀️餐廳面積唔算細,但weekday去都座無虛席,大家記得要提早訂位啊📞 留家唔係行高檔中菜廳路線,所以裝修格局都比較平實,不過都乾淨企理同坐得舒服😚 😋 食物 (4/5)🤩 太史戈渣 $25pc (4 pcs min) 🦀 金錢蟹盒 - 需預訂 $80pc (4 pcs min)🍤 合浦珠還 - 需預訂 $158/pc (2 pcs min)🍗 古法鹽焗雞 - 需預訂 $315/ 半隻🍳 干巴菌秋葵炒蛋 $168太史戈渣幾乎次次去都會嗌😚 佢呢道小食係首先用蛋漿包住高湯粒然後成舊拎去炸🔥 我成日講笑話係炸濃湯寶d朋友🤣 上枱熱辣辣,點砂糖食,口感軟滑好似啫喱咁,好特別😛 之後幾道菜都係需要提前預訂~ 金錢蟹盒用肥豬肉片包住鹹蛋黃,蟹肉同帶子,層次感好豐富🦀 呢道菜本身要訂4件起,但餐廳好好知我地兩個人食驚我地滯,主動話幫我地cut到兩件🥰 唔好睇小佢細細舊咁,食落都真係有d heavy🫣

🌃 環境 (3.5/5)

😋 食物 (4/5)
🤩 太史戈渣 $25pc (4 pcs min)
🍗 古法鹽焗雞 - 需預訂 $315/ 半隻
🍳 干巴菌秋葵炒蛋 $168

之後幾道菜都係需要提前預訂~ 金錢蟹盒用肥豬肉片包住鹹蛋黃,蟹肉同帶子,層次感好豐富🦀 呢道菜本身要訂4件起,但餐廳好好知我地兩個人食驚我地滯,主動話幫我地cut到兩件🥰 唔好睇小佢細細舊咁,食落都真係有d heavy🫣 合浦珠還舊蝦球超大件!即使攞去炸都食得出好鮮嘅蝦味,而個醬汁有畫龍點睛之效🤩

之前每次都係食煙燻雞,今次突登試佢個鹽焗雞🐔 鹽焗雞個皮好酥脆,雞肉好鹹香,而且好香木桶味😋 最後叫左個時令菜式,干巴菌秋葵炒蛋🍄 干巴菌個味超級濃郁,炒蛋都炒得好香,不過就油左d🤏🏻

💰 價錢 (4.5/5)
餐廳食物定價公道合理,而且食物質素高,服務都好貼心,性價比非常高!絕對回返黎再試其他菜式💕
...

An authentic Chinese restaurant in Wan Chai that provides quality and affordable food 🤩 Kin's Kitchen insists to serve food by using the best local ingredients with no additives 😋 Their deep fried custard of chicken broth and smoked/ salt-baked chicken are must-try dishes! 💕 Make sure you book a table and reserve their signature dishes beforehand as many of their dishes requires prior reservation! Will definitely re-visit again 😚