2025-01-11
明明說好的2025想減肥,但路過聞餐廳見到有烤魚吃的時候,胃和隻腳就開始不安份,不自覺地進去吃食午餐。他們其實有很多午市套餐性價比都很高,但我們就是想食烤魚,所以最後還是叫了烤魚。叫了一份江團魚,搭配老壇酸菜豆花口味。🐟江團魚($348)老譚酸菜湯底裏面有:辣椒、香蔥、豆花、青瓜、大量芫荽、酸菜、蒜蓉和紫洋蔥等等。湯底味道先清後濃,食到後期會越滾越濃。清的時候魚鮮味突出,濃的時候就更顯惹味,都不錯。烤魚滾煮之前有經香煎過,外皮彈牙不容易散,魚肉非常紮實,但同時保留嫩滑嘅質感。豆花則非常滑溜,同濃味嘅烤魚好夾。另外佢哋嘅芫荽份量都真係幾誇張,差唔多一大扎,(平時單點都要$38),係芫荽控嘅福音。🥬每款烤魚都可以自選配菜,個人心水之選是萵筍片、淮山菜。萵筍片嫩口無渣,而且切的薄,容易入味。淮山片清甜粉糯,可以平衡濃膩感😋,如果中意澱粉,可以加上彈牙寬粉,很吸汁,也不錯~~~小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
🐟江團魚($348)
~~~
小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓