2018-05-17
為了慶祝草根ig直達10k大關,草根2姐妹去了間有畫碟服務的餐廳吃飯慶祝。一早於上網看到有食客把餐廳的畫碟放上社交平台,像真度好高呢!去之前打電話問了,畫碟需早7日前預訂,只需加$30 就可以,價錢不貴啊地點在觀塘宜安街,牛頭角站落再步行過去會較近。這晚與妹妹點了2個主食、2個甜品分享。黑松露長腳蟹肉燴飯 ($168)Truffle & Crab Italian Rice 賣相很吸引!!燴飯質感較濕,黑松露味不算特別濃郁。整體還不錯,但又未至於令人驚艷。最好吃的是上面的長腳蟹🦀,蟹的份量還算慷慨,蟹肉口感實肉帶微鮮,但價錢是過於進取了。軟殼蟹龍蝦天使面 ($118)4款主菜中,草根姐妹同朋友們一致認為最好味的是軟殼龍蝦天使麵。軟殼蟹炸至外脆🦀,但口感有點油膩,但幸好天使麵尚有煙韌咬口🍝,食落感覺Creamy,意粉汁帶微辣🔥,草根妹妹覺得辣辣地更開胃,但草根姐姐就辣到出晒汗😂,整體味道都不錯,很惹味呢!原味/黑芝麻窩夫配雪糕 ($68)Original / Black Sesame Waffles with Ice-Cream草根好中意食窩夫😆係原味同芝麻味之間,草根朋友選擇左前者。窩夫
地點在觀塘宜安街,牛頭角站落再步行過去會較近。
這晚與妹妹點了2個主食、2個甜品分享。
黑松露長腳蟹肉燴飯 ($168)
Truffle & Crab Italian Rice
軟殼蟹龍蝦天使面 ($118)
原味/黑芝麻窩夫配雪糕 ($68)
草根好中意食窩夫😆係原味同芝麻味之間,草根朋友選擇左前者。窩夫有4片,仲配上一球雪糕🍨窩夫質感鬆軟,加上雪糕同新鮮生果味道不錯👍🏻但雪糕溶得太快了😭
法式燉蛋 ($30)
Crème Brulee
全晚最令人期待的畫碟甜品❤️!由於一早已知餐廳廚師畫碟技巧很高🤟🏻所以草根姐妹早於訂位時已請大師為草根畫上小雲同小吉🤩,預祝草根突破10k大關🙌🏻🙌🏻🙌🏻
大家有目共睹大師畫功真係非常精緻、像真度好高😍,草根睇到好開心呀!!!法式燉蛋上有層焦糖,燒得脆身,而燉蛋口感滑溜,好好食呢😋
藍天白雲($48)
Life Break ($58)
店員推介下點了2杯新推出的飲品,顏色很美,可惜2杯都比較甜。藍天白雲是藍莓奶昔,而以餐廳命名的Life Break則是有酒精的飲品,兩杯味道都以甜味為主,比較單一,草根不太喜歡
整體上,食物製作較長,大約需時一小時以上,用餐時間好像食法國菜一般🙈😂感覺上甜品比主食做得好一點。