2023-11-18
每次行過謝斐道都會被依間餐廳既霓虹燈吸引,非常型格。自從上次吃過好吃的西班牙🇪🇸餐廳後,便愛上。一搵之下,發現原來tapa room也是西班牙餐廳,便馬上訂位!期待已久!一入餐廳,已氣氛好chill,大家都在邊把酒邊談天說地,好似在家中咁自在,店員的態度亦很親切友善,給人舒服的感覺。Sweet Orange Grilled Beef Salad 甜橙燒牛柳沙律$68- 一上枱見到顏色繽紛,已食慾大增!唔單止有沙律🥗菜、蕃茄仔、甜橙🍊、脆片,仲有牛柳!烤過既牛柳好香口,肉味濃郁!再食沙律同甜橙,好清新消膩。再加上微酸的醬汁及脆片,既開胃又增添口感Tortilla De Patata(Regular)西班牙薯仔蛋餅(原味) $88 - 食西班牙菜,必點西班牙薯仔蛋餅,tapa room一共有三款口味,我地簡左regular,最原汁原味😋一切開蛋漿便緩緩流出,流心效果十足,內裡滿滿都是薯仔粒,很有口感,蛋香混和薯仔香,惹味十足!Mini Seared Foie Gras Bread (4pcs) 香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 $72- 依個經典配搭永遠都係咁好味,鵝肝做到入口即化,脆包烤焗得酥脆
每次行過謝斐道都會被依間餐廳既霓虹燈吸引,非常型格。
Mini Seared Foie Gras Bread (4pcs) 香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 $72- 依個經典配搭永遠都係咁好味,鵝肝做到入口即化,脆包烤焗得酥脆,紅酒梨片清新果香加上紅酒🍷的醉人香氣,酸酸甜甜,平衡了鵝肝的濃味
Toro Carpaccio 薄切炙燒吞拿魚腩$98 吞拿魚腩油脂分怖得不錯,一吃下便有微微的炙燒香,炙燒香過後竟帶點清新的感覺,口感軟稔,值得一試!
Seafood Paella 西班牙海鮮🦞鍋飯 $208 - 很大的一鍋,有三大隻紅蝦,蝦味濃郁,鮮味十足😋蜆清理得十分乾淨,沒有半點沙子,同樣新鮮!意大利飯粒粒分明,非常入味!
Rose Sangria $58- 酒精濃度不高,帶有淡淡的莓味,尾段能嘗出玫瑰花香,感覺浪漫
Virgin Sangria $65 -無酒精,加入汽水很清爽,帶果香,很適合女性飲