2022-02-12
佐敦渡船街一帶其實隱藏好多好好味嘅小店,今次我就嚟到文苑街嘅「堅離地7 PO」——一間食中東菜嘅小店。未行到入店舖,已經俾佢裡面嘅土耳其燈吸引到,異國風味十足!.😋無花果石榴沙律沙律以生菜做底,無花果已經熟透,好香甜!配上酸甜多汁嘅石榴,非常清新開胃。另外,佢面頭嘅醬汁唔係一般沙律醬,而係用乳酪代替,感覺健康啲輕盈啲⭐️.😋燒墨魚墨魚好肥美啖啖肉,爽口彈牙好juicy!墨魚燒得啱啱好,有微微焦香但又唔會燒過龍,唔錯!.😋脆皮炸豬手(半隻)個人認為炸豬手層皮好緊要,而今次呢隻豬手都冇令我失望。豬手外皮炸得脆卜卜,但又唔會影響豬手嘅肉質。不過出面好多餐廳都有炸豬手,所以相對呢道菜唔算太驚喜。.😋乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅黃咖喱用香料煮得好惹味,雞件完全入晒味,肉質嫩滑唔「鞋」口!配埋皮塔餅沾嚟食,好夾!最後沾完都仲有咖喱汁剩,想再encore多兩塊餅🤣.呢餐兩個人食,每人都係$200頭,直到咁樣嘅質素,個人覺得性價比極高!絕對會再幫襯⭐️⭐️⭐️
😋無花果石榴沙律
😋燒墨魚
😋脆皮炸豬手(半隻)
😋乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅