2024-03-15
原本月頭有機會去韓國 但臨時取消左唯有係香港搵啲韓國野食去發洩我地既心頭之恨啦!係最多韓國野食既金巴利街行左陣到行番去金巴利道見到啲menu都望下睇下既我地突然有位「阿揸師」同我地介紹佢既餐牌然後佢係用韓文溝啲英文咁介紹嘩 成件事 令我地瞬間好似去左韓國咁所以我地立即決定入去食!一入到去見到個爐 咦 係隻龜黎架 真係未見過!睇到個menu,有好多唔同既set有只係普通牛,又有啲加左啲靚既牛,有只係普通豬,又有加左啲靚既豬!咁難得黎到(講到好似真係去左韓國咁)咁就叫個靚啲既牛set,因為見佢都係差100蚊,然後覺得要有啲豬,所以再加多個五花肉!牛肉拼盤B ($660) 佢又無話一定無for 2或者幾多人既但佢呢個set就會有醬醃特級牛肋骨,特級牛肋骨,醬醃板腱肉,牛肋骨肉同埋仲可以揀大醬湯或者泡菜湯 一碗然後加左個普通五花肉(180g)($160)同真係係韓國餐廳一樣 一野上哂所有伴菜,泡菜,醬,大蒜,生菜所有野!佢啲生菜真心塊塊都好靚!呢個係好開心!平日去買菜要塊塊都靚都唔易呀真心!見到咁靚既配菜!急不及待即刻燒幾塊!我地一開始燒牛肋骨肉覺得都幾唔錯,始終包哂啲配菜都真係無的輸架喇!但
唯有係香港搵啲韓國野食去發洩我地既心頭之恨啦!
係最多韓國野食既金巴利街行左陣到行番去金巴利道
見到啲menu都望下睇下既我地
突然有位「阿揸師」同我地介紹佢既餐牌
然後佢係用韓文溝啲英文咁介紹
嘩 成件事 令我地瞬間好似去左韓國咁
所以我地立即決定入去食!
一入到去見到個爐 咦 係隻龜黎架 真係未見過!
睇到個menu,有好多唔同既set
牛肉拼盤B ($660)
佢又無話一定無for 2或者幾多人既
然後加左個普通五花肉(180g)($160)
同真係係韓國餐廳一樣
一野上哂所有伴菜,泡菜,醬,大蒜,生菜所有野!
見到咁靚既配菜!急不及待即刻燒幾塊!
但係當我地再試埋啲醬醃既板腱肉同醬醃特級牛肋骨!真係即刻比下去!番唔到轉頭!呢兩款醬醃都超級好食!入口林,味道醃得好入味!唔包配菜生菜就咁食都夠開心!唔想曬左啲牛,我地完全唔加任何配菜食哂佢地!
至於五花肉燒到脆脆咁都超級開心!係要小心啲骨😅但係包埋啲菜真係好開心!唔會覺得好油,唔好覺得好膩!但下次會想試下薄切五花肉!好似都幾吸引!
而跟餐既湯我地揀左大醬湯,大醬湯好足料!有豆腐有蜆肉!只係有少少大醬同水分開既感覺,煲得唔太入味,但食完啲燒肉,飲下個大醬湯都幾唔錯,感覺好似清清個口咁無咁乾!
除左燒肉,我地覺得佢既泡菜都好出色,辣得黎唔搶喉,夾埋五花肉食,再清一清啲肥肉味,一流呀!
我相信我每次掛住韓國,都可以黎搵一搵「阿揸師」!
「阿揸師」仲話佢有間唔韓燒既,下次唔想燒既,又再幫襯下「阿揸師」既唔燒版本!
韓燒黎講,佢地無周圍油林林,店員又好好,我地坐埋左一邊,佢地都幫我地將啲野食放埋我地個邊,食完既好快就會幫我地收走等我地多啲位擺其他野!