2015-12-13 437 瀏覽
近日終於凍返少少啦,有返冬天既感覺好鬼舒服呀^^所以本來收工打算係太古城行街SHOPPING食埋DINNER,結果就行行下行埋出大街散下步。不過唔行都唔知原來附近有間MISOCOOL,仲要有冬日既暖意 - 十下十下。點降感覺之前係荷里活冇食過邊爐既?我地2個人叫左和牛火鍋餐,仲有碟海鮮(下次打算食一人之獨樂)。不過做食肉獸之前,先來一碟大蝦鮮果沙律來清一清腸胃。不過估唔到又整得好鬼好,上面有我喜歡既青瓜絲,下面又有西式沙律菜,好似好多餐廳只會二揀其一,好少兩種都有。而佢除左芒果肉外,仲有少少奇異果,少少酸又有JUICY既甜味,真係100分呀!點餐既時候加左幾粒三文魚,因為成個壽司吧就係正前面,好難唔叫GAR BO?!?! 之前一直有個感覺係MISOCOOL既壽司只係中下既品質,今次叫左次之後就改觀晒啦,無論外表定口感,佢都比市面既連鎖壽司店好。是日主角登場啦! M6和牛望落都估到係正野,D紅紅白白色靚到呀。但個海鮮都唔會比下去,佢隻鮑魚同大蝦都好厚肉,仲要又有蠔又有青口,不過我地兩個都唔好青口,所以唔識欣賞,但其他既海鮮咬落都感覺到係好新鮮既,出面食既話E個價錢一定食唔到咁好既質素。另

是日主角登場啦! M6和牛望落都估到係正野,D紅紅白白色靚到呀。但個海鮮都唔會比下去,佢隻鮑魚同大蝦都好厚肉,仲要又有蠔又有青口,不過我地兩個都唔好青口,所以唔識欣賞,但其他既海鮮咬落都感覺到係好新鮮既,出面食既話E個價錢一定食唔到咁好既質素。另外佢既海觧係用沙律菜去托底,雖然望落幾靚,但真係有點浪費,如果佢用塊新鮮生菜既話我就可以放落湯底食埋去啦。
十下十下必備既醬汁,但我食一半牛都冇特別沾,因為本身和牛都好有牛味,如果再沾既話就太浪費啦。但佢個芝麻醬好夠濃呀,唔係加水勁稀既貨仔呀。
待應話湯底叫骨膠原湯底,而所謂既骨膠原就係E個波波啦,佢好有皇宮食既丹藥FEEL,放左落個湯到,好快就溶左啦,唔知我最後食左幾多落肚呢?
大大粒骨膠原
食完之後仲叫左件CAKE,因為今日好想食甜品。其實叫果時有少少擔心佢會太甜又或者太重芝士味,但又唔係,佢算係我食過最唔OVER既CHEESE CAKE之一,完全接受到,另外佢係用隻碗上,對於容易碎又唔易進食既CHEESE CAKE來說,真係用碗好過用碟呀!
其實2個人好似叫多左少少,不過一到返屋企果陣和牛味仲係個口到,真係好滿足!! 下次我要再來食一人之獨樂。
2015-12-08