2019-07-28 54 瀏覽
因為友人的極力推介forkers.早在上星期,已打電話預約今星期二來品嚐forkers美食。forkers位於土瓜灣鴻光街,轉角小巷內,但因為有大大個招牌,所以都容易搵到。大大個招牌,好難搵唔到Fine dinner 級數既環境,有流行既英文歌,柔和既燈光配合先黎講下收費,每位298起有多種配搭,前菜分別有ham 併盤或海鮮類如珍寶北海道帶子主菜有牛或豬或三文魚加任食沙律和黑松露薯條再加甜品和餐飲足夠滿足你胃口老實講,如果有食開ham都知道西班牙火腿分好多等級,而黑毛豬火腿Iberico Ham 係頂級之一,一包36月熟既前腿,一般都要200幾300一包100克。所以,機不可失下,前菜我們選擇了西班牙黑毛豬併盤火腿36月熟成,西班牙黑毛豬火腿橡果飼養前腿加48月熟成既後腿。基本上,都值回票價。前腿味道清淡d,而後腿味道濃郁,一淡一濃,仲有甘香,油香,前後對比極大。前菜極為出色。至於是日餐湯,老闆很細心的介紹今天的湯是新湯。用了羽衣甘藍加豬骨湯底去煲的。極為新鮮清甜。食完了濃郁的火腿後,配合清甜的餐湯。準備之後的主菜。係主菜未黎之前,仲有西式沙律和黑松露薯條。留意!!係可以任食架!!值得
大大個招牌,好難搵唔到
先黎講下收費,每位298起
有多種配搭,前菜分別有ham 併盤或海鮮類如珍寶北海道帶子
主菜有牛或豬或三文魚
加任食沙律和黑松露薯條
再加甜品和餐飲
足夠滿足你胃口
所以,機不可失下,前菜我們選擇了西班牙黑毛豬併盤
前菜西班牙黑毛豬火腿

係主菜未黎之前,仲有西式沙律和黑松露薯條。留意!!係可以任食架!!值得推介黑松露薯條很新鮮,是剛剛炸出來的。一般食薯條我都會用茄醬,但黑松露薯條不需要醬料已經很夠味道。

而今晚的主菜是...當美國頂級肉眼牛扒遇上西班牙棕毛豬肩胛的配搭

這是豬肩胛
這是頂級肉眼排。
先講一下豬同牛都是用慢煮方法,是最能夠保存豬肉和牛肉的味道,而且肉質和口感都會keep 到。慢煮後會再煎一煎,所以香口又有口感。
豬肩胛比較韌,需要慢慢切細塊然後慢慢咀嚼。
肉味較為突出。
至於,頂級肉眼牛扒,有很濃厚的牛味,加上他的煮法,所以牛扒很juicy 加有口感
最後以焦糖芝士蛋糕加伯爵茶作結束
我同友人二個大男人都食得很飽足
真的好有滿足感。
2019-07-23
前菜西班牙黑毛豬火腿