2017-08-24
因為知道會打風,所以同女朋友今晚出來食下飯,明天可以瞓晏D嘛。 今次就黎左尖沙咀的<<黃記煌三汁燜鍋>>。 呢個品牌係國內聽聞好出名,今次開到黎香港,真係要試下佢既燜鍋。而呢度既裝修擺位都非常舒適。 而每張枱都已經準備好一個窩及工具。 餐牌就好有風格,似一道門,開門之後,圖文並茂。 揀完用點餐紙劃就可以。 每枱會有一碟<<竹炭花生>>,好爽口。 今次我地揀左自選燜鍋,可以揀四款材料。等一陣,侍應就拎住一個大既紅色壺。原來入面就係今次燜窩既食材,好特別。 頂層是十種蔬菜,包括紅棗、杞子及薯仔等。 侍應會將其平均鋪上鍋中。 然後就是平均地鋪上四種自選的材料,而我揀既係牛肚、墨魚仔、石斑魚柳及廣島蠔。 最後再燜多十分鐘左右,就加上香辣鼓皇汁,再燜多十分鐘左右,整過過程約20分鐘左右。 完成後,香味撲鼻。我最愛的是牛肚,入口爽韌,廣島蠔十分大隻新鮮。而墨魚仔雖然縮左水,但入口都十分爽口。而女友最愛就是石斑魚柳,入口十分滑。加上香辣鼓皇汁,小小辣,小小咸,完全唔使再點調味料。而底下的蔬菜,也食哂你一定腸胃健康不
今次就黎左尖沙咀的<<黃記煌三汁燜鍋>>。
而每張枱都已經準備好一個窩及工具。
餐牌就好有風格,似一道門,開門之後,圖文並茂。
揀完用點餐紙劃就可以。
每枱會有一碟<<竹炭花生>>,好爽口。
今次我地揀左自選燜鍋,可以揀四款材料。等一陣, 侍應就拎住一個大既紅色壺。原來入面就係今次燜窩既食材,好特別。
頂層是十種蔬菜,包括紅棗、杞子及薯仔等。
侍應會將其平均鋪上鍋中。
完成後,香味撲鼻。我最愛的是牛肚,入口爽韌,廣島蠔十分大隻新鮮。而墨魚仔雖然縮左水,但入口都十分爽口。而女友最愛就是石斑魚柳,入口十分滑。加上香辣鼓皇汁,小小辣,小小咸,完全唔使再點調味料。而底下的蔬菜,也食哂你一定腸胃健康不小,我最愛就是薯仔。
食完後,可以加上湯水,打邊爐。我就點了炸魚皮、貢丸及牛筋丸。炸魚皮最重要當然係要夠脆同爽啦。
貢丸及牛筋丸只點了半份,打邊爐又點可以少得丸類呢。
不過最驚喜的是黃記煌竟然同許留山合作。飲品當然要揀<<粒粒芒果西米>>,女朋友就揀左<<粒粒芒蘆薈爽>>,解渴之餘,真係啖啖芒果肉,跟出面買的一樣,加哂分。
最開心就係仲有許留山的一系列 甜品<<楊枝甘撈>>向來是我的最愛,除左多芒果肉外,芒果雪糕都非常出色,一片片的質感,特別得來,口感十足。