2021-12-31
最近,跟3 位朋友聚舊,有朋友推介位於佐敦長樂街,開了好幾年的 <神燈海鮮酒家> 食晚餐!餐牌飲品餐牌以竹簡設計,設計獨特!茶錢 $15/ 位我們一行4 人,點了阿拉斯加蟹宴 $3,388 (4位)神燈三弄 (鹵水掌翼、手拍青瓜、香茜鮮沙薑豬手粒)手拍青瓜酸香醒胃帶微辣,同時帶出蒜香! 由於這是全份套餐唯一的蔬菜,一𣊬間給大家食清光! 鹵水掌翼我食了一件鵝掌,夠入味!香茜鮮沙薑豬手粒除了鮮沙薑之外,還加入大量蒜粒,煎蒜香洋溢,豬手口感結實又入味!雞油花雕蒸蟹身進食前,店員先讓我們看過新鮮生猛的阿拉斯加蟹,蟹肉鮮甜結實,滲出花雕酒酒香,雞油的鮮香可提升蟹鮮味,相輔相成的配搭!活膏甲羅燒 伴懷舊蝦多士 4件巨型的阿拉斯加蟹殼,配蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋炸至金黃色的多士,啖啖香脆可口,配上爽口的蝦,蘸上混合蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋,滋味倍增!宮廷蟹抓濃雞湯濃郁鮮美,口感濃稠!蟹與雞的雙重鮮味集於一身!星洲麥皮蟹腳加入麥皮,吸收其油份,同時減低邪惡感! 入口香脆惹味,鎖住蟹肉汁,鮮甜多汁,令大家食得滋味無窮!鮮拆蟹黃芝士烏冬份量剛好!烏冬輕炒過,口感帶煙韌,略嫌軟腍些少!最後,以香濃清甜的
餐牌
飲品餐牌以竹簡設計,設計獨特!
茶錢 $15/ 位
我們一行4 人,點了阿拉斯加蟹宴 $3,388 (4位)
神燈三弄 (鹵水掌翼、手拍青瓜、香茜鮮沙薑豬手粒)
鹵水掌翼
我食了一件鵝掌,夠入味!
香茜鮮沙薑豬手粒
雞油花雕蒸蟹身
巨型的阿拉斯加蟹殼,配蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋
濃郁鮮美,口感濃稠!蟹與雞的雙重鮮味集於一身!
份量剛好!
烏冬輕炒過,口感帶煙韌,略嫌軟腍些少!