2020-08-21
全日禁止堂食的前夕,專程入西貢食最後的午餐,以為疫情嚴重,應該唔會多人,可以享受吓效區嘅寧靜。可惜一到西貢,人多車多,真係估佢唔到。我哋決定食海鮮,全記發記通記洪記勝記隨便一間,經過海旁嘅全記,疫情下二人套餐每位$248免茶錢免加一,四餸一油菜,選擇都多,室外剛剛有張空枱,立即坐低先,之後就陸陸續續好多客人喺門口等位。可能好多人都趕住全日禁堂食之前品嚐一下豐富嘅午餐。椒鹽瀬尿蝦,好細碟,炸得好香脆,微辣,細細隻,肉唔多。香蒜椒鹽墨魚,好細碟,無墨魚味,唔似墨魚似鮮魷。古法椒鹽鮑魚,每人一隻,幾香口,好腍,但無鮑魚味。清蒸海上鮮,估唔到都幾大條,蒸得剛剛好,肉質鮮嫩,加上豉油汁,好味。白菜一碟得幾條,送嘅,唔好咁多要求。總結:$248 一位免茶免加一,唔好要求太高,成個套餐最低食係條魚,其他份量都好少。 間中去西貢食吓海鮮餐都係不錯嘅選擇。
椒鹽瀬尿蝦,好細碟,炸得好香脆,微辣,細細隻,肉唔多。
香蒜椒鹽墨魚,好細碟,無墨魚味,唔似墨魚似鮮魷。
古法椒鹽鮑魚,每人一隻,幾香口,好腍,但無鮑魚味。
白菜一碟得幾條,送嘅,唔好咁多要求。