2022-04-17
今日係復活節,個人懶懶閒放假,瞓到12點幾先起身,個肚打晒鼓,決定出去覓食一下~.呢間上海嘢我bookmark咗好耐,一係就經開唔記得去,一係就冇行開呢邊。所以今日就決定食下佢啦。.入到去座位相對比較狹窄,每兩人枱都有隔板隔開,我喺晏晝食午飯後嘅時間過去,唔算太多人。.我哋就嗌左1. 小籠包 💲362. 紅油抄手8隻 💲483. 雞絲粉皮 💲424. 椒鹽排骨菜飯 💲545. 紅棗糕 💲366. 跟餐豆漿一支 +💲4.*首先講一講個小籠包先,係唔錯嘅,皮薄餡靚!啜落有濃濃既湯汁,好好食呀😆.*紅油抄手就相對比較鹹,紅油唔算太多,整體如果冇咁鹹應該好食啲。.*雞絲粉皮,可惜佢嘅花生醬落得唔夠多,同埋芝麻亦都好慳皮,味道係可以,但係可以再有進步嘅空間。.*椒鹽排骨菜飯,菜飯嘅菜偏小,椒鹽排骨炸得香酥,外脆內軟,味道調得啱啱好,欣賞嘅!好食!.*紅棗糕佢話要預時間即叫即蒸,點知我哋同步嗌完之後好快就上咗,大家可能與落單後嘢食一想之後先嗌甜品會比較好。講返個紅棗膏先,我最鍾意煙煙韌韌嘅口感,加上微甜嘅紅棗味,每一啖都充滿着我嘅口腔,very good!!!!!❤️❤️❤️.*今餐嘅豆漿係一支支裝嘅,
我哋就嗌左
1. 小籠包 💲36
2. 紅油抄手8隻 💲48
3. 雞絲粉皮 💲42
4. 椒鹽排骨菜飯 💲54
5. 紅棗糕 💲36
6. 跟餐豆漿一支 +💲4
*今餐嘅豆漿係一支支裝嘅,如果兩個人share可以每人飲到一杯啱啱好。
整體我覺得都唔差,係每樣餸都可以有進步少少嘅空間,但係好食嘅上海嘢係需要磨練嘅,希望下次去嘅時候會更出色啦❤️