2015-10-26 2130 瀏覽
今日同朋友係中環做野,我同同事做到好夜,跟住諗住食埋野先走,行下行下經過呢野嘅廣告,就諗住上去試下。上去嘅時候先發現原來呢間Lily & Bloom 佔左 LKF Tower 嘅五樓及六樓 , 真係好大間野。室內裝飾真係好迷人, 無諗過係瘋野嘅LKF 會有啲咁浪漫嘅地方之後係我地睇緊餐牌嘅時候, 侍應送上左店家自製麵包, 橄欖油同埋黑醋。送包之餘侍應向我推介左 cocktails 來 , 我叫左杯Shades of Grape, 味道很適合酒量不好嘅人, 酒味唔算太濃但帶點葡萄的果甜 , 同橄欖嘅味道,不過好唔好喝點都視乎個人口味嘅Bloom Caesar $ 95我地叫左呢個做頭盤 , 份量真係唔少我諗應該有三人份量。Caesar salad 入面 , 醬汁亦落得岩岩好 , 唔會太多又唔會太小,跟住隻溫泉蛋真係流心架,跟住啲面包粒在沙律上面,當一齊食嘅時候為沙律帶黎額外的口感。Steak Frites $ 345炭烤 日穀飼牛肉眼 與 薯條都為老拍檔lu。點薯條嘅醬汁係餐廳自製的, 難怪食到嘅味道同坊間一般食到嘅完全唔一樣,薯條點完真係有種昇華嘅感覺,愈食愈想食根本停唔到口扒方面肉質
Bloom Caesar $ 95
Steak Frites $ 345
炭烤 日穀飼牛肉眼 與 薯條都為老拍檔lu。
扒方面肉質較嫩 , 炭烤過嘅牛扒有陣陣嘅肉香 , 入口肉味好濃 , o油香感。
Cream sundae
呢個sundae係食過最特別嘅,同平時係m記果啲食真係兩回事,入口細膩嘅奶油,跟住入面仲有濃濃的朗姆尼真係好鬼正,朱古力咪真係超重,岩晒我呢啲朱古力狂粉。
其實呢度嘅裝修真係幾好有情調,真係無諗過係LKF呢啲著名蒲嘅地方,都會有呢種嘅餐廳,食嘅時候見到唔同嘅人係度暢談傾偈,自己個人心情都好啲架。。。