今日去食lunch , 聽到一位waitress同另一位帶鄉音waitress講“你發燒,唔得㗎“。鄉音waitress話“你驚,咁我去做快測“。  之後,我同個waitress講“你同事發燒,我懷孕,麻煩佢唔好serve我“。發燒waitress又行埋嚟,我再講“你發燒,我懷孕,你最好唔好serve我“。最後,我碟飯係由個位發燒waitress拎俾我,佢同我講:"我無發燒㗎啦,我做咗快測都無事“    然後我話:"你係食咗退燒藥先無發燒? 咁我頭先話你發燒2次,你地全部人都唔出聲?“   發燒員工話:"我只係有d感冒,頭先又行得快先有燒“我話:"咁我同咗你地講,我懷孕就唔想病緊嘅員工serve我,點解仲要由你拎碟飯俾我?“佢無出聲。完。希望佢地認真d對待社會責任同職業道德呢2樣野.    有病, 無論係唔係新冠都唔應該serve客下次發燒有病, 唔係唔俾個客知就ok, 係自己良心問題
今日去食lunch , 聽到一位waitress同另一位帶鄉音waitress“你發燒,唔得㗎“
鄉音waitress“你驚,咁我去做快測“。

發燒員工話:"我只係有d感冒,頭先又行得快先有燒“
佢無出聲。
完。

希望佢地認真d對待社會責任同職業道德呢2樣野.
有病, 無論係唔係新冠都唔應該serve客
下次發燒有病, 唔係唔俾個客知就ok, 係自己良心問題
三文魚柳
2022-12-08