2015-05-27
上星期四去左一間好心跳的地方Happy Hour, 而家仲在回味的時候。。。執起心情, 按動power on 的制, 開始寫一下分享心跳時刻!! 相信大家知道在銅鑼灣樓上飲野的地方好多, 有永光中心和逸園中心相對出名一些。 上星期四因為完左個project, 我同三,四個同事想找間特色些的地方總結一下, 放鬆一下, 但又唔想去呢去去都去開幾度, 所以把心一橫我地就去左永光中心望一望! 大家見到楼下個牌咁catching, 一致决定19F七重天!一出電梯, 就似乘坐了時光機, 嘩, 門口望入去已經足夠令我們尖叫和心跳, 好突别地方, 大上海的裝潢做主題。識我的朋友都知道我超中意懷舊双妹嘜年代之類的事物, 我迷倒於這間店裡了。。許文強, 馮程程, 上海灘, 這類次的角色, 都於腦海裡慢慢浮現出来了!!酒保哥哥好細心, 佢可以依照你的喜好調較出適合你的口味, 我呢杯佢特别為我而做的!! 我同佢講, 我要酒的基調是dry, rich而可帶fruity, 但不要超甜的!! 正, 好乎合我的想法, 技術超然, 兩手揮一揮, 便把你腦海想要, 用酒加上顏色匹配程現到你眼前。 水準超然!!好smoot
咬感稔稔香香的, 很有綿糯質感之餘, 亦配搭了濃濃芝士味。真的很不油膩, 只食到基本的味道!点解我哋突然叫左個牛扒。。。事源咪個男同事話, 個廚房技術咁好, 好有信心佢哋main course 一定好食, 上得嚟, 就叫塊扒嚟試下! 美國安格斯肉眼牛扒 厚身的肉眼扒, 外觀大家見到已經流唒口水, 一上枱那種牛味香濃的Gill味, 是無可取代的! 我當然切了一口, 然後細嘴慢償。。。 我哋叫了medium rare, 牛味香濃, 加上粉粉紅紅的肉汁外, 口感軟軟但感到牛肉中組織於你的口腔跳動!其實七重天别有其用意,就是7 杯的Signature drinks! 好七彩喎, 旁邊的客人 order 的!! 好彩佢哋叫, 我哋先有機會見到