2018-06-03 56 瀏覽
去開駱駝漆大廈買野,發現同層一間食港式串燒,在閒日晚上七點半左右,都幾多人光顧,所以就入咗去食晚餐。見到這個二人串燒套餐,當中的串燒有幾款都是推介,所以就叫了這個套餐。先來的是前菜,有芥末花螺同三色刺身拼盤,這個冷盤的花螺很甜,三色刺身拼盤包括三文魚、八爪魚及北寄貝,三文魚幾肥美、鮮甜,而八爪魚和北寄貝要幾有咬口。串燒餐就有燒白鱔、芝士丸、墨魚腸、雞腎、脆卜卜雞皮、厚切牛脷串、燒茄子及燒蘑菇,共8串,比起散叫串燒的價錢會平d,我自己較為喜歡食燒白鱔,燒得不會乾身,而且白膳無骨,啖啖肉。而墨魚腸是第一次食,點上茄汁甜甜地幾Juicy,的確唔錯。厚切牛脷串幾切肉,口感幾鬆化。燒茄子以蒜香作調味,味道都很香濃。以每樣一串形式配搭,少食多滋味,每樣都可以試吓,唔覺唔覺好似食咗好多野。而主食方面,我地揀左豬頸肉煎蛋飯,豬頸肉都是燒的形式烹調,邊邊位都脆脆地,中間位置較為柔軟,兩個人share份量都真係岩岩好。甜品是鯛魚燒,有兩款口味,包括紅豆味及曲奇味,我們就選擇了曲奇味,鯛魚燒的外表也是燒過黎,底層的曲奇很多,加甜甜的雪糕倍感滋味呢。
芥末花螺同三色刺身拼盤

燒白鱔