2021-11-11
睇完日版大叔的愛❤我好鐘意Maki哩個角色👬後尾聽朋友介紹係油麻地有間拉麵🍜店叫Maki,梗係要搵機會拉埋男朋友去朝聖下🥰入到鋪頭裡面🤩彷如置身係日本🎏一樣😳啲裝修好靚好有日本風情!未叫野食齋打卡都已經大滿足啦!點麵除左可以揀唔同湯底🥘仲可以揀拉麵麵質🥢軟/正常/硬/任君選擇😋另外仲有🍡燒串🔥小食👍非常特別!點完成張單先發現!!!!原來今期嘅期間限定係芫荽濃湯拉麵🍀睇落仲有隻流心紫蛋😱超!特!別!勁!想!試!miss左嘅我彷似被一粒子彈射進我芫荽控後悔嘅心臟💘下次一定要再黎食芫荽濃湯拉麵🍀各位芫荽控千其唔好錯過呀🤤 黑蒜油豚骨🐷拉麵 $78特濃豚骨🐷拉麵 $72黑蒜油🧄豚骨拉麵一上枱已經聞到好大陣蒜香😌獨特嘅香氣喚醒左我嘅食慾🤤入口𣊬間蒜味爆發🤯麵質同湯底超夾😋男朋友叫個個特濃豚骨拉麵個拉麵湯底真係好濃厚😌類似京都食拉麵嘅湯底😚夠晒濃厚啱晒男朋友呢類鐘意重口味嘅小吃貨🤣好欣賞Maki拉麵忠於日本統傳拉麵店嘅模式☺有白醋提供🧐加少少可以將厚實嘅湯底轉換成清爽嘅湯頭👍好似變魔術🪄一樣,令唔同人就算食同一款麵都可以調出佢哋自己適合嘅湯底😍拉麵配有大大塊紫菜同好好食嘅溏心蛋🥚最最最特別嘅係佢
黑蒜油豚骨🐷拉麵 $78
特濃豚骨🐷拉麵 $72
好欣賞Maki拉麵忠於日本統傳拉麵店嘅模式☺有白醋提供🧐加少少可以將厚實嘅湯底轉換成清爽嘅湯頭👍好似變魔術🪄一樣,令唔同人就算食同一款麵都可以調出佢哋自己適合嘅湯底😍拉麵配有大大塊紫菜同好好食嘅溏心蛋🥚最最最特別嘅係佢嘅叉燒🐷每塊叉燒肥瘦分明不特止!每塊都有經過火灼🔥放入口個一刻火灼嘅微微焦香帶出左整片叉燒嘅油香🤤肉汁同時被鎖住🔒係我食過最好味嘅日式叉燒!
香蔥玉子燒 $16
蒲燒鰻魚串 $30
估唔到嘅係香蔥味真係好香好濃😳初頭嗌以為香蔥玉子燒係個名only🤣但黎到先發現原來佢嘅香蔥先係賣點😛聞落真係特別香👃🏻食落口第一啖濃濃嘅蔥香就爆發而出💥甜甜而鬆軟嘅玉子互相輝映🌅真係好出色🤤鰻魚炭燒到表面微焦🪱入口好!肥!美!厚肉鰻魚咬落啖啖油香同焦香係舌頭上跳舞👯♀️正!
餐廳嘅裝修真係好有日本小店Feel🎐店員服務態度有禮貌!食完真係好似去左日本一轉咁🛫為呢段冇得去旅行嘅時期止一止鄉愁😉