2017-12-21 155 瀏覽
menu 經常轉換新菜式,仲好特別吓,非常令人期待。芝士西蘭花湯,從未飲過咁稀既,果然係湯水,好水呢。淡稀湯汁味道又不錯喎,最衰質感較差。啤酒焗雞扒意粉,奇怪地雞扒食唔到任何酒味,反而酒味只來至個汁呢,即係無用酒醃雞?雞肉嫩滑多汁,雖然有點油膩,幸好雞皮帶膠帶黏,煎香一點更好。紅咖喱龍脷魚意粉,一坐低侍應阿姐即話無飯食喇,已經賣晒,唔好意思呀。無緊要,意粉先啱我啦。但早前食過發現太腍太粉口過熟,貫徹始終依碟都不例外,下次食薯菜算喇。紅咖喱香,不過色水差少少,咖喱味近乎零,質感幼滑,十足忌廉汁一樣。乾煎龍脷柳大大條,表面塗左蛋漿,煎得十分香口,肉質嫩滑水潤有肉汁,滿意可口。忌廉南瓜湯,飲完都唔知係咩湯,睇完 menu 但唔記得左。味道清淡水汪汪,接受還可以。蘋果咖喱豬扒焗意粉,聽個名幾得意,就試試佢。即叫即焗,新鮮滾熱辣,Good Good Good ﹗唔似大集團快餐店焗定晒,完全係兩回事。咖喱滑溜,香而不辣,還帶點點蘋果甜味,好開胃,轉眼間已被我消滅晒所有意粉﹗意粉出奇地烚得乾爽,質感彈滑非常好。先煎後焗豬扒,香噴噴醃味可口,質感軟棉,好好食﹗忌廉粟米湯,一向以來郵票出品既餐湯都非常稀
menu 經常轉換新菜式,仲好特別吓,非常令人期待。

忌廉粟米湯,一向以來郵票出品既餐湯都非常稀,水感十足,雖然味道係有,到底是否故意作此特色呢?這碗湯水更加嚴重,見唔到粟米既粟米水,飲得到粟米味既,粟水又縮水。

黑椒薄牛扒意粉,沒有最差,只有更差。意粉貫徹如一腍劈劈又黏又粉,烚到過晒火。試過焗意粉,質地都係黏糊,但會好少少,免強合格。

薄牛扒?入口即時聯想到早餐食既沙嗲牛肉,鬆鬆的牛肉,沒沒點煎過的焦香,而且勁多肥膏同筋。黑椒汁淡而無味,水水的不香不辣,用作撈飯或燴意粉就更加淡。

蘋果醋香煎龍脷柳意粉,意粉 keep 住驚嚇,從最初到現在都係腍劈劈,黏黏粉粉,會唔會轉用幼意粉呢?細號意粉易熟又易處理。不太喜歡食飯,麵才是我的主食,下次再幫襯,都係試試薯菜啦﹗

個汁完全感覺不到蘋果醋味,而且食落只是普通煎龍脷柳,外脆肉嫩,微腥而香口有肉汁,熱辣辣都合格。

砵酒咖喱雞扒意粉,意粉依舊腍劈劈及粉口,烚得太久了﹗還是沒有落鹽烚呢?烚到九成熟左右夾起過鑊,再用橄油炒一炒就夠彈滑嚥韌好味道啦!

咖喱都無砵酒味既?沒半點酒香,失敗。質感好幼滑,濃濃茶記咖哩膽,撈上意粉不過不失。半煎焗雞扒皮香肉嫩,勁多肉汁,好味﹗

黑椒汁橙酒燴鴨胸配意粉,意粉依舊腍劈劈及粉口,烚得太久了﹗還是沒有落鹽烚呢?烚到九成熟左右夾起過鑊,再用橄油炒一炒就夠彈滑嚥韌好味道啦!

黑椒配橙酒怪怪的味道,不喜歡。上檯時聞到陣陣酒香,但入口就一點酒味都沒有。鴨肉有點羶,肉質夠腍,整體味道還可以啦。

跟同檯食客一齊落 order,誰知那位操不純正廣東話的神州肥姐攞住碗湯及我既鴨胸意粉,將碗湯比左同檯食客,碟意粉就交比我﹗

明明依 set 係我架喎,何解無啦啦拆比人地呢?思路非常不妥當喎。慣例先飲湯後食主菜架麻。暫時放著意粉不理,等餐湯到來。過左成分鐘都未到,唯有叫另位四眼阿姐攞碗湯比我,離晒譜架﹗

時間推前到落 order 時,我有點頸喝想飲野先,那位操不純正廣東話的神州肥姐拒絕落單,稱只可以叫主菜先,不可以餐飲同主菜一齊叫,要分開叫!您係咪有病呀!定係有嚴重控制狂?定係精神有問題傻呢?

時間再推到最前,我剛入門口,坐低無人理,那位操不純正廣東話的神州肥姐遞過餐牌給同檯食客,完全無意識比我,當我透明?還是好驚我呀?真係佛都有火!
芝士西蘭花湯
啤酒焗雞扒意粉