2019-06-25 176 瀏覽
莆田食蟶子既季節又黎喇,上次食過番尋味,今日帶媽媽黎試下。✨莆田扁肉湯($22): 幾鍾意佢個湯,清清甜甜有d 紫菜味。仲有一粒粒晶瑩通透既mini餃。個皮有d 似魚餃,但透薄好多,個饀都唔錯。✨四小拼($129): 個頭水紫菜好正,食落凍凍地個汁酸酸地好開胃。水晶豬蹄凍好似食緊軟滑既jelly咁,而且個汁微辣,唔食得辣既我都ok. 滷水豆腐平時最怕食落去勁咸,但佢呢個汁甜甜地,唔會太heavy.✨冰爽酒醋蟶子: 咁熱既天氣食就啱晒,酒味好香,似平時食醉雞既花雕酒。蟶子幾鮮味,加上酒香都幾醒胃。✨興化炒米粉($88): 我最愛既菜式,每次黎都必點,因為個米粉真係超幼,口感好鬆化。個脆脆紫菜我最鍾意,佢d 料又多,有蝦,蛋,花生,菜,肉片,乾蔥,蜆,帶子,瑤柱。份量多又飽肚,食落好香,而且味道好豐富,自己屋企都炒唔到咁多料👍🏻✨鐵板鹽焗蟶子: 上次食過覺得最好食,今次再encore~~個鐵板真係超級熱,剝開果時要小心。 呢款蟶子更加肥美,食落更鮮嫩多汁。鹽焗既方法真正食到蟶子個原汁原味,就係勁鮮👍🏻呢款一定要試👍🏻
莆田食蟶子既季節又黎喇,上次食過番尋味,今日帶媽媽黎試下。

莆田扁肉湯

興化炒米粉