2017-06-28
上次有朋友帶去新蒲崗那間潮福蒸氣石鍋吃過之後,一直念念不忘,它的燉湯和新鮮海鮮。但始終新蒲崗對我來說是交通不便啦!但原來發現在尖沙咀厚福街也有一間,故今次就相約朋友來到。當然又再飲那火侯十足、鮮甜香醇嘅姬崧茸蹾螺頭湯啦!湯色清澈、𥚃面有雞肉、排骨、姬崧茸和螺頭,唔怪得啖湯咁甜,飲完喉嚨好舒服,絶無添加味精!飲湯期間,服務員哥哥把貝殼盛盆拿去蒸,蒸好時發現其中有4隻有沙!但係服務員哥哥二話不說就同我地講嗰這四隻有沙嘅我同你哋換過!之後就攞咗四隻大大隻嘅同我哋再蒸過!真係冇得頂!跟住就上每人半隻嘅BB鴿,一樣肉嫩多汁,好味!能夠保持水準真係非常好!接着呢就見到我哋order嘅海鮮拼盤啊!其實就有得揀嘅,我哋揀咗龍蝦、北海道大元貝、北韓嘅蟲草蒸鮑魚和象拔蚌!每一種食材都會有服務員哥哥幫我地蒸,所以時間啱啱好,每樣呢都非常之鮮味無窮!但今次嘅北韓象拔蚌就差啲,都不是原隻上,切開上感覺有一點奇怪!海鮮拼盤食完之後,就有可以再order嘅手打鮮蝦丸、手打牛丸、鯪魚球、釀苦瓜、釀冬菇等等都係唔錯嘅選擇!還有味道適中、口感鬆軟嘅馬拉糕,一蒸好就襯熱食啦!大胃之王也唔怕會唔飽。最後,食埋點滴鮮味累積而成
最後,食埋點滴鮮味累積而成嘅南瓜排骨粥,這餐真係非常滿足呀!
難得的是潮福蒸氣石鍋能keep到食物質素和服務水準,我們一定會再encore!