2023-04-20 17 瀏覽
好耐之前已經bookmark茂蘿街7號嘅Maison Meiji, 佢系保育活化項目,一樓全層都系Maison Meiji系列嘅餐廳, 一入去有cafe, 西式餐廳同居酒屋,我今次去咗最入嘅居酒屋😆 好似好隱世,好特別嘅感覺💕居酒居唔大,一排大約10個bar枱位置,不過幾有feel😙 亦可以望住師傅準備一下食材~ menu食物種類唔算太多,雞串較多Wabi Potato Salad $58沙律上鋪咗芥未醬,新鮮嘅芥未另為微辛☺️ 配上細滑嘅薯仔沙律,沙律入面亦加咗啲蘿蔔絲 ,增加爽脆口感~ 一個好和風嘅前菜😗Beef Tataki $148中文名系半烤牛肉刺身,系牛肉刺身上鋪咗紫蘇葉、蒜片、花椒,仲有柚子啫喱,加埋一齊食又幾得意🤓 牛肉刺身薄身,鮮色,咬落唔會韌🐮 因為烤過,所以食落唔怕太生,更會有啲焦香味~Matsuba Crab $118呢個甲羅燒有好多好多蟹肉絲🥰 甲羅燒本身已經將蟹肉蟹膏撈好,味道好濃,上面再放咗三文魚籽點綴,可以帶鮮👍🏻 大大啖蟹肉蟹膏配上脆片,如果再加埋sake, 一定好正😋Chicken Kidney $38到串燒,雞腎外表乾身,但入面仲幾juicy又爽口☺️

Wabi Potato Salad $58

Beef Tataki $148

Matsuba Crab $118

Chicken Kidney $38
到串燒,雞腎外表乾身,但入面仲幾juicy又爽口☺️ 我覺得佢本身唔算太重調味,唔使怕太咸~

Minced Chicken Sticks $68
手做嘅免治雞肉棒燒,免治雞肉棒肉量較多,中間位置有少少軟骨👏🏻 加埋日本蛋,滑身好味😜

White Eel Skewers $78
白鱔😛 白鱔皮好脆,白鱔唔算好肥,但鱔肉仍好嫩滑🤤

Sake Clams $98
最後叫咗個清酒煮蜆,味道幾特別,因為佢唔只系清酒味,仲有啲柚子香😆 相對清新啲,啲蜆肉又大只,我最後仲飲曬啲湯添😂