餐廳: 南記粉麵 (黃埔天地奇妙坊)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (黃埔天地奇妙坊)
資訊:

2020-03-26 317 瀏覽
在疫情之下我來到南記食下午茶我用了朋友給我的優惠券,叫咗個招牌米線。 有魚蛋,牛丸,炸春捲,米線, 可樂走冰和優惠券送的半份生菜,總共二十六元。在我滿心歡喜享用價廉物美的下午茶時, 隔開一張枱有一個婆婆一路食一路起痰, 間唔中咳兩聲, 我心中開始有點兒不安。我心諗, 而家咩情況啊? 好心就唔好大庭廣眾咳。 但我冇勇氣鬧佢, 亦唔夠灑脫捨棄自己未食完的招牌米線。 於是我唯有安撫自己只係過份緊張,繼續戰戰兢兢地用餐。過了一會兒,有一對中年夫婦來叫嘢食。 老婆問有冇coke zero, 收銀話冇, 佢老公話可以叫豆漿。 老婆就話要返普通可樂。 我心諗個老公係咩邏輯? 豆漿是如何可以取代coke zero? 或者這就是老夫老妻相處之道,為著對方健康而著想。佢老婆點完餐坐低之後, 到佢老公點餐突然她見到了海報推介的薏米水。 於是就叫老公飲個薏米水, 老公說要加七蚊的,安坐了的老婆說冇問題。 薏米水來到時老婆亦開心的啜了幾啖。當我差不多吃完了的時候, 遠處一個小男孩向我定睛,我嘗試避開他的目光卻輾轉來回又折返。 心諗,難道我這中年大叔還有一絲的魅力, 令你長大後都想像我帥氣十足的吃米線嗎?他跟媽媽
在疫情之下我來到南記食下午茶

他跟媽媽走到我身旁問我旁邊的空座有人嗎? 我說沒有,然後啜下餘下的可樂就離開了。

南記下午茶26蚊,有咁多嘢食亦有一個讓你參透人生的環境, 夫復何求。
招牌米線下午茶
招牌米線下午茶