2022-09-27
- 講到上海菜,當然唔可以唔提好有名氣既過江龍樂天皇朝啦!- 今次去到銅鑼灣分店,發現呢間分店好大間,裝修氣派,位置寬敞,食飯都食得舒適啲!- 今次當然要叫招牌8色小籠包啦,聽講每粒小籠包都係25g,足足有18摺,少啲功夫都唔得!味道方面,有8款,由濃至淡食,個人比較鍾意黑松露小籠包。而且粒粒湯汁飽滿,清甜不油膩,皮薄如紙,口感Q彈!- 另外,我地仲叫左上海炒飯。呢款炒飯粒粒分明,好有特色,蝦仁食落好爽,配搭中式醬油好夾。- 而鮮蝦豬肉抄手拌麵,足足有四粒,同樣皮薄餡靚,麵底彈牙,食落唔會太刺激。- 最後,仲叫左豆沙鍋餅,賣相好靚,一啲都唔油膩,而且豆沙甜度適中。而且超級脆身,食完想再食。- 甜品其實仲叫左桂花酒釀丸子🍡,呢款同外面好唔同,唔會太大酒味,好易入口,有淡淡桂花清香味同冰糖水好清爽。