2023-07-25
終於再次食到泰金國啦!!!離開咗九龍城區後好耐無食,每次經過餐廳門口都大排長龍,就算幾熱的天氣都有人排隊,犀利!上星期趁假期特別過去九龍城逛一轉,見門口無人,入面又有位,即入!坐低!叫嘢食!燒牛肉餐廳必食item,即叫即燒,所以要等大約15分鐘。我選擇咗50%熟度,肉味好濃郁,而且爆多汁。我最鍾意嘅部分係,一大塊燒牛肉,最中間肯定會燒到5成熟,至於兩側的牛肉的確會比較熟少少,但又不致於熟至乾韌,更覺得食到另一種口感而開心,keep得住水準,大推!豬肉碎炒泰式粉絲主食方面分量比較大,女仔絕對可以兩份share住食。豬肉碎炒泰式粉絲好有鑊氣,略嫌稍鹹咗少少。泰式炒飯賣相雖然普通,但食落好有火候,鑊氣十足。而且有炒蛋、泰式腸仔、蘿蔔粒、豆角粒等等,都幾足料。飛天炒通菜麵豉醬汁過濃,有點過鹹。芒果沙冰難以抗拒的經典泰式飲品,用餐當日幾乎每枱都見到芒果沙冰的蹤影。椰汁沙冰大大杯,同樣超讚!
燒牛肉
豬肉碎炒泰式粉絲
泰式炒飯
飛天炒通菜
麵豉醬汁過濃,有點過鹹。
芒果沙冰
椰汁沙冰
大大杯,同樣超讚!