2023-06-18
以後喺旺角想食日本料理,又多咗一個好去處。發現港鐵站E2出口過一條馬路有間日式料理店——巧すしたくみ ,成個木系門面、趟門、大大個日文招牌,一眼就認得出!除咗一般日式料理,餐廳有提供omakase, 有散叫有套餐,豐儉由人!聽講食材係每日由日本新鮮運到!今次試咗午市壽司盛合、丼飯套餐,都好高質,絕對係會回頭再幫襯嘅日料店!✔️巧 •特上壽司盛合10貫$228估唔到晏晝食個日式料理都有去咗日本高級餐廳嘅享受,食個2百幾蚊嘅壽司盛合,師傅都會喺你面前即場手握壽司,差啲以為自己食緊omakase, 不過當然呢個盛合係10件壽司一齊上枱啦!10件壽司包括赤身、中吞拿魚腩、油甘魚、時令鮮魚3款、帆立貝、墨魚、赤蝦、玉子。原來有3件壽司真係師傅發辦,師傅會揀當日時令刺身做壽司!問咗客人有乜嘢唔食後,師傅最後發辦金目鯛、鮫鰈魚背、拖羅壽司!全部刺身勁厚勁大塊,完全cover晒下面嘅赤醋飯,真心覺得好鮮美,一啖落口真係覺得好幸福!赤醋飯有幾分酸甜感,口感更加豐富!✔️北海道帆立貝三文魚籽丼$188帆立貝好大粒好肥美、新鮮鮮甜,三文魚籽帶有鮮美嘅魚膠質感,粒粒分明,而且新鮮到見到魚籽嘅黏液拉絲,充滿咸香,非
✔️巧 •特上壽司盛合10貫$228
✔️北海道帆立貝三文魚籽丼$188
帆立貝好大粒好肥美、新鮮鮮甜,三文魚籽帶有鮮美嘅魚膠質感,粒粒分明,而且新鮮到見到魚籽嘅黏液拉絲,充滿咸香,非常適合搭配米飯食用。下面都係赤醋飯,份量恰到好處,令人食得飽但又唔會太膩。
午市套餐包括埋沙律、味噌湯,最後仲附送北海道牛乳奶凍,奶凍牛奶味好香濃,非常好味,食完甜絲絲,成餐飯圓滿結束!