2010-08-16
雖然一路轉一路想你速食速走交檯俾門外新客的「快餐」料理大行其道。但係日本菜,從來都係慢食最好。是夜一嘗從來沒有留意過的百利一帶中的銀座大倉。位於百利門口的中晶金融中心1樓,非常易搵。聽說過餐廳的歷史(可見之前的食評),對於這一餐都頗為期待。雅室一角,但已經有齊一般餐桌、壽司吧、VIP房和專FOR煎物的PRIVATE ROOM,一間餐廳已經包晒各種日式體驗。甫看菜單,WINE & BEVERAGE 列出的清酒款式唔算好多,但係個range都夠廣泛,由HKD70至幾百不等。但係菜式種類充足,非常有驚喜。是夜我地先來瓶清酒同蕃茄沙律:其實一向對於和風沙律都頗有保留,過份著重調味的作風令人覺得似在嘗味多於嘗料。但係銀座大倉的蕃茄沙律係兩個已去皮的小蕃茄,伴一D...我都唔記得係咩的透明東西。整體感覺清新,係非常好的前菜。經推介之下我地終於黎左個雜錦壽司。一般食客見MENU冇標明有多少件都不禁會覺得不妙。但係依個雜錦壽司(只有一款)可見用料新解豐富,具備海膽(好新鮮!!)、吞拿魚、三文魚子、甜蝦等鮮甜用料(見圖)。其後更多菜式陸陸續續咁黎。牛蒡伴醃菜、已經唔記得係咩既炒飯,仲有不得不提的霜降和牛
其後更多菜式陸陸續續咁黎。牛蒡伴醃菜、已經唔記得係咩既炒飯,仲有不得不提的霜降和牛薄煎,一共來了六件,事前已經講明部分要medium或medium rare。雖然看上去好似好油膩,但係吃上去香滑可口,就連平日唔食牛肉的朋友都大讚!!
是夜客量唔多,但係老闆話原來星期一係最新鮮的。所以要食好野,不妨星期一去下喇!